Úterý 17. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vodáci na Karlovarsku převrátili loď, telefon automaticky volal o pomoc

Automatická akce mobilního telefonu oznámila, že majitel telefonu má nejspíš potíže. Oznámení přijalo operační středisko hasičů. Při pokusu o zpětné volání a také odeslání zpětné zprávy nikdo nereagoval. Pozice, ze které tísňové oznámení přišlo, byla v terénu poblíž Velichova na Karlovarsku.

Vyhledat oznamovatele vyjely tři jednotky hasičů a také hlídka policie. Na souřadnicích z tísňového oznámení se nikdo nenacházel. Od místních obyvatel se záchranáři dozvěděli, že uvedeném čase, kdy přišlo tísňové oznámení, se na tomto místě převrátila na řece Ohři loď se dvěma vodáky.

Ti následně otočili loď, posbírali své věci a odpluly dál po proudu řeky. Hasiči dvojici nalezla v kempu po proudu, vodáci potvrdili, co se na řece stalo a zkontrolovali telefon, který měli ve vodáckém vaku. Ten po převrácení lodi a tím i vaku vyhodnotil situaci jako nehodu a vyslal signál. Vodáci během své vlastní záchrany v řece neslyšeli zpětné volání a ani nevěděli, že jim telefon sám volal pomoc. Protože vodáci nic dalšího nepotřebovali, vrátili se hasiči zpět na své základny.

Automatické akce z telefonů či z osobních vozidel přicházejí na operační středisko hasičů prakticky denně. Hasiči na ně vždy reagují. Kromě vyslání jednotek na místo se vždy ověřuje zpětným voláním, zda se skutečně jedná o krizovou situaci. Pokud k vyslání tísňového signálu dojde omylem, což se může stát, je dobré reagovat na zpětné volání z operačního střediska, nebo i rovnou kontaktovat hasiče například na tísňovou linku s tím, že se jedná o omyl a nikdo pomoc nepotřebuje.

Sdílet