Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Co snese nová přistávací plocha pro vrtulník v Temelíně? I to testovali hasiči, policisté a záchranáři

V přísně střeženém areálu Jaderné elektrárny Temelín výjimečně přistál vrtulník. V jinak striktně bezletové zóně testovali novou přistávací plochu pro vrtulníky. Sloužit by měla výhradně záchranářům a bezpečnostním složkám.

Všechny složky IZS cvičily i dojezdové časy a prověřily vybavení jednotek. Ve scénáři byla záchrana tří vážně zraněných osob po dopravní nehodě. Ty vyprostili podnikoví hasiči, zraněné pak předali zdravotníkům. Asistovala policie.

„Věřím, že novou přistávací plochu nikdy nebudeme muset opravdu použít, ale v oblasti bezpečnosti nikdy nesmíme být úplně spokojeni. I proto jsme se rozhodli ji vybudovat, a součástí každého takového opatření je jeho otestování,“ vysvětluje ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

Přistávací plocha se nachází mezi výrobními bloky a chladicími věžemi. Komerční a sportovní letadla mají vlet přísně zakázán.

„Nepředpokládám, že by připravená plocha sloužila pro jiné než záchranné a bezpečnostní složky. Ty jediné mohou hranice bezletové zóny v případě ostrého zásahu legálně narušit," doplňuje Kruml.

Přečtěte siHasiči jaderných elektráren Dukovany a Temelín jsou nově vybaveni speciálními kontejnery pro hašení elektromobilů
Sdílet