Sobota 19. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči jsou zpátky z mise v Řecku, hranice překročili ve středu v brzkých ranních hodinách

O pomoc v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádalo v souvislosti s rozsáhlými přírodními požáry Řecko v pondělí. Česká republika na místo vyslala 75členný pozemní tým složený ze 64 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, 7 členů Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a 4 pracovníků technické podpory.

Přečtěte si2023: Ministr vnitra Vít Rakušan ocenil hasiče a záchranáře zasahující v Řecku, požáry tam hasili tři týdny

Čeští hasiči a záchranáři působí v zahraničí se svou známou a foneticky vtipnou zkratkou CZERT. Za čertem se skrývá CZech Emergency Response Team.

Čeští hasiči se vrátili z požárem zasaženého Řecka

O pomoc v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádalo Řecko v souvislosti s rozsáhlými přírodními požáry v úterý 12. srpna a Česká republika byla akceptována jako první ze všech členských státu EU.

Následující den vyslala na místo 75členný pozemní tým složený ze 64 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, 7 členů Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a 4 pracovníků technické podpory. Jeho nasazení krátce po přijetí žádosti schválil ministr vnitra Vít Rakušan, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský i ministr financí Zbyněk Stanjura.

Tým se do Česka vrátil ve středu 21. srpna 2024.

Česká mise v Řecku končí

Český tým ukončil svou pomoc v Řecku a vrací se domů.

V neděli čeští hasiči pomáhali řeckým kolegům poslední den. Největší nebezpečí rizika vzniku požáru u Athén totiž pominulo.

Hasiči pomáhali Řekům několik dnů chránit nejrizikovější místa u hlavního města po velkém požáru. Jednalo se o zalesněnou oblast na severu, kde mimo podrostu a vzrostlých stromů jsou i rodinné domy.

Teď už tedy bezprostřední nebezpečí nehrozí. Plamenné hoření se neobjevuje. Proto čeští hasiči odjíždějí, stejně jako týmy z dalších států, které do Řecka přijely na pomoc.

Tým českých hasičů a záchranářů vyrazí na dvoudenní cestu zpět do vlasti v pondělí brzy ráno.

Dnes hasiči byli opět rozmístěni do oblasti s největším rizikem požáru tak, aby mohli být u ohniska do několika minut. Také se podíleli na monitorování průjezdnosti přístupových cest pro hasičskou techniku, kde jsou občas popadané stromy. Podporou pro české hasiče i místní jednotky jsou kolegové z ZZS hl. m. Prahy.

Český tým byl po čtvrtečním průzkumu oblasti nasazen do rizikové části Athén

Celý tým českých hasičů byl nasazen na ochranu oblasti severně od Athén, kde hrozí největší riziko požáru. Všechny tři segmenty byly rozmístěny strategicky tak, aby pokryly nejrizikovější místa pro vznik požáru a jejich dojezd na místo byl do pěti min od ohlášení.

  Hasiči tak operovali v málo obydlené části na předměstí hlavního města. Jedná se o kopcovitou oblast plnou zeleně, kde hrozí velmi rychlé rozšíření plamenů v případě vzniku požáru. V oblasti navíc fouká silný nárazový vítr. Likvidace začínajícího požáru je tak klíčová.

Monitoring oblasti byl podpořen i ze vzduchu vrtulníky, které nasadila řecká strana. V každém ze tří segmentů je jeden řecký hasič s místní znalostí terénu jako spojka pro komunikaci mezi operačním střediskem a českým týmem.

Řečtí hasiči dosud nesnížili nejvyšší, tedy extrémní riziko vzniku požáru.

Dnes český tým čeká bezprostřední ochrana území v severní části Athén. Jednotky budou operovat v neobydlené části, kde hrozí největší nebezpečí požáru a silný vítr by plameny mohl rozšířit do obydlených oblastí. V této části území je nejvyšší, tedy extrémní stupeň nebezpečí vzniku požáru a fouká silný vítr.

Čeští hasiči vystřídají vyčerpané řecké jednotky

Během dopoledne řešil český tým nasazení s velením hasičů.

V oblasti Athén je predikováno extrémní riziko požárů. Místní hasiči jsou unavení likvidací předchozího rozsáhlého požáru. Český tým tak bude operativně nasazován v rozsáhlé oblasti, aby vystřídal místní jednotky. V Řecku panují velká vedra a je potřeba častější střídání hasičů. Čeští hasiči se tak zapojí do monitorování a preventivního nasazení do nejrizikovějších oblastí.

Ve 3:30 místního času čeští hasiči dorazili do policejního areálu v severní části Athén. V 9 hodin proběhne setkání s velvyslancem a jednotce bude přiděleno místo nasazeni.

CZERT vjel do Řecka. Ještě ho ale čeká 600 km cesty do cílové destinace na severním předměstí Athén. Z hranic bude Čechy bude doprovázet policie a zástupce řeckých hasičů.

Hasiči a záchranáři z týmu CZERT za sebou mají 1000 kilometrů. Přes Slovensko, Maďarsko a noční jízdě Rumunskem dorazili do Montany v Bulharsku. Policie jim našla velké parkoviště, kde měli dvě hodiny odpočinek. Hlavně pro řidiče je cesta vyčerpávající.

Kolem 9. hodiny místního času (8 hodin v ČR) vyrazí na další cestu.

Aktivních požárů v Řecku výrazně ubylo

Zatímco ještě v pondělí hlásilo Řecko 168 aktivních požárů, podle snímkování systému Copernicus z úterního odpoledne klesl počet ohnisek na pouhých 5. Oblast zasažená požárem čítá téměř 10 500 hektarů. Žije tam asi 140 tisíc lidí.

České síly by na severovýchod od Athén měly dorazit ve středu na večer.

Český tým už je v Bulharsku, nad ránem ho čeká odpočinek

Sedmdesáti členný tým, který v poledne vyjel z jihomoravského Protivína, projel Slovensko, Maďarsko a teď je v Rumunsku. Má za sebou víc než 600 kilometrů cesty. Přes noc pojede kolona co nejdál. Cílová destinace pro delší odpočinek je bulharská metropole Sofie. Tam CZERT čeká několik hodin spánku.

Cesta prozatím probíhá bez komplikací. Při posledním večerním tankování už se teplota vyšplhala na 40 stupňů celsia.

Český tým jede pomáhat do míst, odkud evakuovali už i nemocnice

Podle evropského systému lesních požárů oheň zasáhl už 10 630 hektarů. V severní části Athén jeden člověk zemřel a 18 lidí se zranilo. Počty evakuovaných z oblastí Varnavas, Marathon, Penteli a Dionysos jdou do tisíců. V Penteli evakuovali i tři nemocnice.

Řekové nasadili 685 hasičů se 190 vozidly, 17 helikoptérami a 16 letadly. Díky evropskému mechanismu se dočkají taky dvou letadel z Itálie a vrtulníků z Francie a Srbska. Pozemní týmy poslalo Česko, Francie, Itálie, Srbsko, Rumunsko a Moldávie.

Kolona opustila Česko, na místo určení vyrazili hasiči z tradičního seřadiště v Podivíně

Z už tradičního místa – Střediska správy a údržby silnic v Podivíně – vyrazil odřad do Řecka. Předpokládaný příjezd na místo je ve středu večer, odřad má zajištěn průjezd dotčenými státy.

Kolik toho v Řecku hoří?

Oheň už v centrálním Řecku zasáhl víc než 8 500 hektarů a přiblížil se na jedenáct kilometrů od centra Athén. To je nejmíň v historii. Plameny podle hasičů dosahují výšky i 25 metrů. Fronta požáru je 24 kilometrů a systém Copernicus eviduje 168 aktivních ohňů.

V oblasti zasahuje 67 kusů techniky a 250 hasičů, dále deset pozemních týmů, sedm helikoptér a 12 letadel.

Úřady rozeslaly varovné SMS zprávy na mobilní telefony v oblasti Attica.

Kdo jede do Řecka?

Nejvíc lidí vysílá do Řecka Záchranný útvar, celkem dvacet. Třináct hasičů je ze Středočeského kraje. Po jedenácti pak z Jihomoravského a Plzeňského. Moravskoslezský kraj posílá čtyři lidi. Z Prahy vyrazí dva hasiči a mluvčí Martin Kavka, kterého půjčili generálnímu ředitelství. Zajistí komunikaci přímo z místa.

V týmu bude i sedm záchranářů ze ZZS hl. m. Prahy a čtyři technici, kteří se postarají o cisterny.

Odjezd je v plánu v úterý v poledne z Podivína.

Sdílet