Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka Ždírec nad Doubravou získala díky Nadaci ČEZ potřebné vybavení k likvidaci lesních požárů

Jednotka díky Nadaci ČEZ, získala nové technické prostředky, zejména na hašení lesních požárů. Jednotka zakoupila pěnotvorné hasicí zařízení PRO/pak, kombinovanou proudnice D25 VIPER, motykohrábě na likvidaci lesních požárů a rozdělovač.

Zařízení PRO/pak je kompaktní, přenosné, pěnotvorné zařízení pro tvorbu těžké a střední pěny pro připojení na hasičské vozidlo nebo hydrant. Toto zařízení je hojně používané při lesních požárech, kdy výrazně zkracuje dobu zásahu a hasič i díky nízké hmotnosti zařízení tzv. požár „předbíhá“ a efektivně likviduje. Dá se také využit i při požárech vozidel jak na standardně pohon, tak elektromobilů a bytů i pro neutralizaci plynů.

Rozdělovač C/DCD nám umožní efektivnější hašení požárů a snadnější manipulaci s útočným či obraným vedením hadic od zdroje vody, díky vedení D 25 se a profesionální proudnici Viper s možnosti nastavitelného průtoku vody se rapidně snižuje spotřeba vody, ale efektivita zásahu je stejná, jak zásah s požárním vedením C52. Lehčí a snadnější je také manipulace s hadicemi zejména v nedostupných terénech.

Celkové náklady na pořízení těchto technických prostředků jsou 50 tis. Nadace ČEZ přispěla částkou 45 tis., zbytek doplatil náš zřizovatel Město Ždírec nad Doubravou z plánovaného rozpočtu pro JPO II na rok 2024.

Celou zakázku zrealizovala firma Duffek výstroj – výzbroj. Tímto chceme všem poděkovat.

Erik Urban
JSDH Ždírec nad Doubravou
Sdílet