Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolné hasiče ze Starého Bohumína město podpoří novou zbrojnicí a technikou

Extrémně náročné zásahy za sebou mají dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína. Naposledy vyjížděli likvidovat masivní požár dvou škol v Českém Těšíně, ve stejném městě bojovali také s následky větrné smršti. Za jejich nasazení jim poděkoval tamní starosta Karel Kula a k uznání se přidal i domovský Bohumín. Ten jednotku letos podpoří přístavbou zbrojnice a novým přívěsným vozem.

„Obětavosti dobrovolných hasičů, nejen těch starobohumínských, si velmi vážíme. Jejich práce je nezbytná pro bezpečnost a ochranu obyvatel jak u nás, tak i v okolních městech a obcích, což se nyní opakovaně ukázalo právě v Českém Těšíně,“

uvedl starosta Bohumína Petr Vícha

Pět dobrovolníků starobohumínské jednotky minulý týden pomáhalo s hašením požáru střech českotěšínské obchodní akademie a základní školy. Výzvu obdrželi první srpnový den v 5:40 hodin.

„Do deseti minut od zavolání musíme vyjet. Kolem čtvrt na sedm jsme se hlásili na místě požáru. Dohašovali jsme skrytá ohniska a rozebírali prohořelou střešní konstrukci. Podlaha půdy se ale začala propadat, takže jsme museli být z těchto prostor odvoláni,“

popsal nebezpečný zásah velitel Martin Wronka s tím, že domů se jeho jednotka vrátila po jedenácti hodinách práce. Připomněl, že ve stejném městě pomáhali s odstraňováním následků větrné smrště, která zasáhla Třinecko a Českotěšínsko na konci června.

Starobohumínští hasiči spolupracují s profesionálními krajskými jednotkami při výjezdech do terénu pravidelně, potřebují proto odpovídající zázemí. Město aktuálně chystá rozšíření jejich zbrojnice za 5,7 milionů korun.

„Historický objekt ze začátku minulého století už nestačí pokrýt narůstající počet výjezdové techniky a zásahového vybavení. Připravili jsme proto projekt na výstavbu nového křídla v části zahradního areálu,“

informoval Vícha. Stavební práce odstartují v září a potrvají do jara příštího roku. Radnici se na ně podařilo získat dotaci z Ministerstva vnitra ČR a Moravskoslezské­ho kraje.

Bohumín ještě letos pořídí dobrovolníkům nový požární přívěs pro hašení za 800 tisíc korun, opět s dotační pomocí. „Je vybaven přenosnou motorovou stříkačkou, která slouží nejen ke zdolávání požárů, ale i k načerpání vody ze zatopených prostor, což je naše častá činnost,“

poznamenal Wronka.

Sbor dobrovolných hasičů Starý Bohumín byl založen v červenci 1872. Aktuálně spolek sdružuje kolem 70 členů, výjezdová jednotka je zařazena do skupiny JPO3. Kromě bojů s přírodními živly a dalších zásahů už léta pomáhá městu s provozem půjčovny lodí na řece Odře. V Bohumíně je dobrovolnictví nesmírně populární, sbory působí také ve Skřečoni, Šunychlu, Vrbici, Záblatí a Kopytově.

Jana Končítková
tisková mluvčí
města Bohumín
Sdílet