Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru dřevařské firmy v Kestřanech vyhlásili hasiči druhý stupeň požárního poplachu

Krátce před jednou hodinou ranní byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje oznámen požár dřevařské firmy v Kestřanech místní části obce Zátaví.

Operační důstojník k požáru vyslal nejprve profesionální hasiči ze stanice Písek a dobrovolní hasiči obcí Zátaví, Písek a Kestřany. Hned po průzkumu, po kterém velitel zásahu upřesnil, že se jedná o výrobní halu o půdorysu 60 × 15 metrů, byl vyhlášen poplach pro další posilové jednotky. Vyjeli dále dobrovolní hasiči z obcí Protivín a Štěkeň a následně ještě velkoobjemová cisterna profesionálních hasičů ze stanice Strakonice.

V době největších hasebních prací bylo na požářišti ze sedmi jednotek 10 cisteren, automobilový žebřík a 42 hasičů. Zasahujícím se podařilo dostat požár pod kontrolu okolo půl třetí ranní, tedy přibližně po hodině a půl.

Požár, kvůli kterému se propadla střecha haly, se nerozšířil na další dva navazující objekty. Do šesté hodiny ranní jednotky dohašovaly. Poté byla většina z nich odeslána na základnu. Na místě zůstala pouze místní dobrovolná jednotka a písečtí profesionální hasiči, kteří dohašují poslední ohniska.

Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně stanovena na 25 miliónů korun. Hodnota uchráněného majetku činí 15 miliónů korun. Příčinu vzniku požáru zatím neznáme, naši vyšetřovatelé budou požářiště teprve zkoumat.

Noční požár výrobní haly dřevařské firmy v Kestřanech si vyžádal povolání speciální techniky záchranného útvaru. K součinnosti JPO HZS Jihočeského kraje bylo k rozebírání střešní konstrukce a rozkrývání požářiště dnes před polednem vysláno pásové rypadlo CAT 336 a sklopná Tatra S3 z Jihlavy.

Přečtěte siZáchranný útvar v Hlučíně získal výkonnější pásové rypadlo, stroj CAT 336F LN je speciálně upraven pro činnosti hasičů

Po vykládce techniky začala jednotka na místě události postupně rozebírat jak konstrukce objektu, tak i ohořelou krytinu, kterou v rámci usnadnění dohašovacích prací vyváží prostřednictvím techniky ven z haly. Předpokládáme, že nasazení sil a prostředků ZÚ bude v řádu hodin, a to minimálně do dnešního večera.

HZS Jihočeského kraje
Sdílet