Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový prvovýjezdový vůz Scania s nástavbou od firmy WISS Czech slouží u podnikových hasičů v Třineckých železárnách

Od června 2024 zařadila jednotka Hasičského záchranného sboru podniku Třineckých železáren do výjezdu novou cisternovou automobilovou stříkačku s označením CAS 30/4000/240/S2T. Nástavbu vyrobila firma WISS Czech v úzké spolupráci s podnikovými hasiči.

Podvozek

Cisterna je postavena na dvounápravovém šasi P440 XT s připojitelným pohonem přední nápravy. Třináctilitrový přeplňovaný šestiválec DC 13 disponuje výkonem 324 KW. Tento vůz je vybaven automatickou převodovkou se systém Opticruise a retardérem.

V přední části se nachází naviják Ramsey o tažné síle 50,7 kN a délce lana 25 metrů. Scania se dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm. O dobíjení akumulátorů se stará zásuvka Rettbox-air, spojená s plněním tlakového vzduchu.

Kabina

Šestimístná posádková kabina je vybavena nezávislým vytápěním a klimatizací. Strojník má v dosahu ovládání čerpadla pomocí tabletu. Mezi velitelem a strojníkem se nachází dýchací přístroj a držáky pro zásahové přilby.

V opěradlech zadní části sedadel jsou integrovány dýchací přístroje Drager PSS AirBoss. V dobíjecích úchytech najdeme čtveřici svítilen Survivor. Každý hasič z posádky má k dispozici měřící přístroj Drager X-am 2500.

Barevné provedení

Cisterna byla dodána v zářivě červené barvě RAL 3024,  která je navíc doplněna o zvýrazňující prvky na bocích a o šrafování chevron v zadní části. Světelné výstražné zařízení je v provedení červeno modré barvy.

Čerpadlo

Vozidlo je vybaveno čerpadlem značky Ruberg ze slitiny bronzu s výkonem 3 000 l/min. Vysokotlaká část požárního čerpadla pracuje se jmenovitým tlakem 4,0 MPa a jmenovitým průtokem 250 l/min.

Zařízení pro výrobu pěny je vybaveno elektronickou regulací s plynule volitelným rozsahem přimíšení se zobrazovaným rozlišením 0,1 %. Rozsah nastavitelného procenta přimíšení je 0 % až 6 %. Čerpadlo lze ovládat na dotykovém displeji nebo pomocí tlačítek.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů. Pro usnadnění přístupu k požárnímu příslušenství se nacházejí po obou stranách plošné stupačky. Součástí dodávky byly i ve velké míře obnoveny technické prostředky uložené v tomto voze.

Pneumaticky osvětlovací stožár lze vysunout až do výšky 5 metrů nad úrovní terénu.

Sdílet