Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřky v Česku: Ve Zbirohu hasiči evakuovali benzínku, v Loučné udeřil blesk do domu

Území Česka opět zasáhly bouřky. Hasiči proto vyjížděli k téměř devíti stovkám událostí. Nejčastěji šlo o čerpání vody, vyproštění vozidel z lagun, monitoring hladiny řek nebo odstraňování stromů z komunikací.

Nejvíc práce bylo ve Středočeském kraji

Například Středočeský kraj zaznamenal na tři stovky výjezdů, které souvisely s bouřkou. Jde především o odčerpání vody, odstranění nebezpečných jevů jako jsou uvolněné plechy na střechách a popadané stromy.

V Plzeňském kraji hasiči evakuovali benzínku

Prudký déšť zasáhl oblast Zbiroha, kde se sebou voda brala půdu z polí. Hasiči museli evakuovat místní čerpací stanici. Naplavené bahno jim pomohli pomocí stavební techniky uvolnit kolegové ze Záchranný útvar HZS ČR. Na místě hasiči vyprošťovali i jedno bahnem uvězněné osobní vozidlo. K únikům pohonných hmot ani jiných nebezpečných látek naštěstí nedošlo.

Plzenští hasiči evidují celkem 27 zásahů po vydatném dešti. Nejčastěji šlo o zatopené sklepy a garáže. Mimo tyto zásahy odstraňovali i několik stromů popadaných na komunikace.

Na ústecku zapálil blesk střechu

V souvislosti s deštěm vyjížděli v dnešních odpoledních a večerních hodinách hasiči v Ústeckém kraji k několika událostem. Jednalo se hlavně o čerpání vody ze sklepů a lagun na silnicích. Nejvíce událostí tohoto typu bylo na Žatecku, Mostecku a Děčínsku.

V Loučné u Litvínova udeřil blesk do neobydleného domu a způsobil požár střešní konstrukce. Na místě zasahovala profesionální jednotka hasičů z Litvínova, která požár menšího rozsahu zlikvidovala pomocí jednoho vodního proudu.

Na Královéhradecku hasiči rozváželi pytle s pískem

Vytrvalé bouřky působily komplikace zejména na Královéhradecku, hasiči mají za sebou náročnou noc a další práce nás čeká během dne.

Od nedělní 20. hodiny do pondělního rána zasahovali hasiči v Královéhradecký kraj už ve více než 100 případech, kdy odstraňovali následky silných bouřek. Nejvíce zásahů absolvovali v Hradec Králové a okolí, většinou se jednalo o čerpání vody ze zatopených prostor. Pytle s pískem rozvážely jednotky především ve Stěžerách a Roudničce, kde se valila voda a bahno ulicemi a v Plotištích nad Labem, kde se opět rozvodnil potok Melounka. Hasiči čerpali vodu také na mnoha místech přímo v Hradci Králové, mimo jiné v obchodním centru na Brněnské ulici nebo v hotelu na třídě SNP.

U obce Hřibsko zasahovaly jednotky také u dvou dopravních nehod, pokaždé se jednalo o osobní vozidlo, které skončilo svou cestu kvůli zaplavené silnici. Jedné řidičce jsme pomáhali z auta ven, protože voda rychle stoupala. Nikdo nebyl zraněn.

V Lázních Bohdaneč natekla voda do výtahu

S příchodem prudkého deště a bouřek v neděli večer vyjížděli hasiči k zaplaveným domům a silnicím. V Opatovicích nad Labem vyjela jednotka před devátou hodinou 18. srpna k několika událostem. Vodu čerpali až do ranních hodin. V Lázních Bohdaneč zasahovali hasiči také při čerpání vody ze zatopené výtahové šachty. V Rohovládově Bělé byla jednotka povolána k čerpání vody z garáže. V Městečku Trnávka bylo nutné odstranit strom z komunikace, aby mohl projet autobus. U obce Lány odstranila jednotka u Dašic větev, která překážela na silnici, a poté se vrátila zpět na základnu.

Sdílet