Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod na počest kpt. Michaela Gabrišky

Kpt. Michael Gabriška byl členem HZS Jihočeského Kraje, instruktorem a rozhodčím ve vyprošťování u dopravních nehod a v neposlední řadě náš velký kamarád a trenér. Osobnost, bez které by velmi těžko velešínští hasiči získali titul mistra České republiky za rok 2021. Psali jsme o tom například zde. Bohužel nás brzy a náhle opustil. Na jeho počest se SDH Velešín rozhodl uspořádat tuto soutěž.

Zmiňovaný druh zápolení se v našem okolí organizuje výjimečně. Diváci uvidí deset soutěžních pokusů, kde hlavním cílem je rychle a šetrně vyprostit zraněnou osobu z inscenované dopravní nehody. Kvůli celorepublikovému působení Michaela, jako rozhodčího těchto soutěží, máme přislíbenou i účast ze vzdálenějších míst. Na soutěž do Velešína dorazí např. úřadující mistři ČR – JSDHO Rudná ze Středočeského kraje, JSDHO Ostrov z Karlovarského kraje či JSDHO Litomyšl z Pardubického kraje. Soutěžit budou také dvě družstva profesionálních hasičů HZS Jihočeského kraje z Českého Krumlova a Jindřichova Hradce.

Samotný soutěžní pokus a příprava na něj je nespornou výhodou pro jejich budoucí akceschopnost u reálných dopravních nehod. Na návštěvníky dále bude čekat doprovodný program v podobě prezentací složek IZS či skákacích hradů pro děti. Nad samotnou soutěží převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje, MUDr. Martin Kuba.

Petr Skřivánek
náměstek starosty
SDH Velešín
Sdílet