Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár velké hromady štěpky u Všechova zaměstnal několik jednotek hasičů

V soboru krátce po šestnácté hodině zasahovaly osádky 7 cisteren profesionálních hasičů ze stanic Tábor a Soběslav a dobrovolných hasičů města Tábor byly vyslány do Všechova, kde v prostoru bývalého letiště hořela naskladněná štěpka.

Průzkum na místě ukázal, že jde o dvě ohniska – jedno na ploše přibližně 20 × 20 metrů a ve výšce přibližně 6 metrů, druhé o sto metrů dále a rozměrech přibližně 15 × 2 metry ve výšce asi jeden metr. Táborská profesionální jednotka začala s hašením vyšší části pomocí dvou C proudů a zabránila tím rozšíření požáru.

Když přijela táborská dobrovolná jednotka, velitel zásahu rozhodnul, že bude likvidovat nižší ohnisko a zabrání rozšíření požáru na přilehlý travnatý porost. Požár byl lokalizován minutu před 17. hodinou. Osádky dalších cisteren pak byly určeny na hašení vyššího ohniska z druhé strany hromady přesně hasebnímu útoku táborských profesionálů.

Na požářišti se pohybovalo vyšší množství cisteren, a to z důvodu velké spotřeby hasební vody a také zajištění akceschopnosti zasahujících jednotek. Majitel pozemku a uložené štěpky zajistil nakladač, kterým byla zasažená štěpka rozvezena na volné asfaltové plochy. Tam ji hasiči dohašovali. Závěrečný průzkum hasiči provedli termokamerou – nezjistili žádné další příznaky hoření či vyšší teploty. Likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 18:30 hodin. Vzniklá škoda je nulová.

HZS Jihočeského kraje
Sdílet