Neděle 8. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost byla příčinou vzniku požáru střechy dvoupodlažního domu v Komorní Lhotce

Sedm hasičských jednotek se v neděli 25. srpna 2024 odpoledne podílelo na likvidaci požáru střechy domu v Komorní Lhotce.

Událost byla na tísňovou linku ohlášena šest minut po poledni, k zásahu byly vyslány profesionální jednotky ze stanic v Nošovicích a Frýdku-Místku, spolu s nimi pak dobrovolní hasiči obcí Komorní Lhotka, Hnojník, Dobratice, Třinec-Guty a Vyšní Lhoty.

Už při příjezdu první jednotky na místo události šlehaly ze štítu střechy plameny, uvnitř domu se naštěstí nikdo nenacházel. Událost se obešla bez zranění.

Hasiči okamžitě jedním proudem vody zastavili šíření plamenů pod střechou a v dýchací technice vstoupili do domu. Pomocí páčidel museli rozebrat vnitřní konstrukci střechy, aby se dostali k ohnisku požáru – s jeho hledáním jim pomáhala termokamera.

K zásahu zvenku byla použita automobilová plošina, z jejího záchranného koše hasiči pomocí akumulátorového nářadí rozebrali krytinu a požár postupně likvidovali.

Vysoké nároky na fyzičku hasičů kladly vysoké teploty, velitel zásahu musel zajistit nejen pitný režim, ale rovněž pravidelné střídání.

Pod kontrolu dostali hasiči situaci za necelou půlhodinu, další hodinu pak pracovali na celkové likvidaci. Na místě zůstala na dohled místní dobrovolná jednotka.

Vyšetřovatel na místě předběžně vyčíslil škodu na 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty na 1,5 milionu. Příčinou vzniku byla nedbalost při práci s otevřeným ohněm během rekonstrukce.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet