Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch a hustý dým. Pyrotechnici bezpečně zničili leteckou pumu v Litvínově

Ve 12:13 došlo k řízenému odpalu letecké pumy v areálu firmy ORLEN Unipetrol RPA. Odstřel proběhl podle předpokladů. Podle prvotního průzkumu nezpůsobil výbuch vážnější škody. Nebezpečí už nehrozí.

28. 8. 2024

Ojedinělé situaci čelili pyrotechnici při nálezu letecké pumy, která byla odhalena díky výkopovým pracím prováděným v areálu litvínovské rafinérie. Jak uvedla policejní mluvčí, kpt. Irena Pilařová, jedná se o anglickou leteckou pumu ráže 500 liber, jejíž nebezpečnost a ojedinělost spočívá v iniciačním mechanismu, který může být nastaven až na 144 hodin, tedy 6 dní.

Od ohlášení nálezu na zásahu spolupracuje s Policií České republiky také Hasičský záchranný sbor ČR, který v současnosti celému zásahu velí. Primárním úkolem jednotek požární ochrany je zabezpečení přípravných prací vedoucích k likvidaci nevybuchlé letecké pumy a podpora ve smyslu poskytnutí speciální techniky předurčené pro nasazení v prostředí s vysokou mírou ohrožení obsluhy a letecká podpora veliteli zásahu zaštítěna drony.

Na základě požadavku ze strany velitele zásahu byla na místo mimořádné události vyslána speciální technika konstruována pro nasazení v prostředí s vysokou mírou ohrožení obsluhy.

Konkrétně se jedná o dvojici zodolněných cisteren CZS 40 Titan a CZS 15 Triton, které jsou schopny provádět průzkum i zásah v bezprostřední blízkosti sálavého tepla a díky balistické ochraně také primárně s ohledem na bezpečí zasahujících hasičů.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Na místě mimořádné události se dále nachází vyprošťovací automobily VYA 30 a univerzální dokončovací stroje UDS 214, které jsou využity na nakládku a následné rozmístění big bagů, které jsou určeny pro stavbu „sarkofágu“.

Zároveň provádějí také ochranná opatření vedoucí k zamezení následných škod při řízeném odpalu nalezené munice. Aktuálně se na místě nachází 21 příslušníků ZÚ s 11 kusy techniky.

Přečtěte siZáchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR pořídil speciální cisternovou zodolněnou stříkačku Triton na podvozku Tatra

Předpokládáme, že součinnost jednotek ZÚ s Policií České republiky a jednotkami HZS Ústeckého kraje a HZS podniku Orlen Unipetrol na tomto zásahu budou pokračovat i v průběhu následujících několika dní. Vzhledem k realizovaným opatřením lze však předpokládat, že potřeba nasazení bude nejen do doby řízeného odstřelu, ale i po něm, v následujících hodinách či dnech.

por. Mgr. Jana Urbancová
tisková mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
HZS Ústeckého kraje
Sdílet