Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V lese u Svitav zasahovalo 22 jednotek hasičů u požáru lesa, ten se postupně rozšířil na tři hektary

K požáru lesa u Městečka Trnávka vyjelo už 22 jednotek. Nasazeni jsou profesionální i dobrovolní hasiči z Pardubického, Olomouckého i Jihomoravské­ho kraje.

Na místě fouká docela silný vítr, který plameny rychle šíří do okolí. Komplikací pro hasiče je velmi složitý terén i vysoké venkovní teploty. Zřízena budou čerpací stanoviště. Povolaný byl i vrtulník Black Hawk s bambivakem o objemu přes tři tisíce litrů vody. Nabírat vodu létal do zatopeného lomu Mrtvák A Biskupský mlýn. Vyhlášený je třetí stupeň poplachu.

Hasiči museli odstranit rizikové stromy, kterými by se mohl požár šířit dále. Jednalo se hlavně o nebezpečně nahnuté a již prohořelé stromy.

Při zásazích u takto rozsáhlých požárů je nutné častěji hasiče střídat, dávat pozor, aby u nich nedocházelo k dehydrataci. Jednotka hasičů z Jaroměřic na místo události dorazila s týlovým vozem na zajištění stravy pro zasahující hasiče.

V 19.31 hodin vrtulník z místa události odletěl. Hasiči již dostávají požár pod kontrolu. Jednotky hasičů ale na místě události budou dohlížet až do ranních hodin. Poté započne práce pro vyšetřovatele, kteří budou zjišťovat příčinu vzniku požáru.

Požár se hasičům stále nepodařilo lokalizovat, na místo míří opět vrtulník Black Hawk s bambivakem

V Městečku Trnávce likvidovalo požár lesa od pátečního odpoledne do pozdních nočních hodin 22 jednotek hasičů. Plameny se díky silnému větru rozšířily až na 3 hektary lesního porostu. S likvidací požáru hasičům pomáhal v pátek odpoledne vrtulník Black Hawk, který provedl asi 15 shozů.

Na tomto místě hořelo během prázdnin již potřetí. Tento požár je ale svou rozlohou největší. Zásah byl pro hasiče velmi komplikovaný, a to pro vysoké venkovní teploty a pro hodně členitý kopcovitý terén.

Přes noc byly jednotky redukovány na I. stupeň požárního poplachu a na dohlídku byly na místě jednotky HS Moravská Třebová, JSDHO Městečko Trnávka, Křenov, Jevíčko a Jaroměřice s týlovým vozíkem. V sobotu, v 7 hodin ráno, byly vyslány na místo další cisterny JSDHO Dlouhá Loučka, Staré Město, Vranová Lhota a Jaroměřice. Na místo jede také obsluha dronu pro monitoring místa události. Opět na místo letí vrtulník Black Hawk s bambivakem. Požár ještě stále není lokalizovaný.

Sdílet