Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rakušan chce zajistit růst platů na další tři roky, objem mzdových prostředků by se měl vždy v lednu zvýšit o 5 procent

Ministr vnitra Vít Rakušan přislíbil odborům nárůst mzdových prostředků na příští tři roky – podle něj by se měl vždy v lednu objem peněz v kapitole platů zvýšit v letech 2025, 2026, 2027.

Já nabízím pět procent do objemu v roce 2025, pět procent do objemu v roce 2026 a pět procent do objemu v roce 2027,

řekl ministr vnitra v rozhovoru pro ČTK.

Předvídatelnost stabilního růstu považuje za důležitější, než jednorázové zvýšení mezd od ledna 2025. Podle něj je potřeba respektovat aktuální ekonomickou situaci.

Jakým způsobem budou mzdy upraveny však zatím není jasné – je potřeba zdůraznit, že se jedná o navýšení kapitoly určené na mzdové prostředky, jak a zda se to promítne do tarifních tabulek je zatím předmětem jednání.

Chceme z finančních prostředků odměňovat aktivní lidi, kteří vykonávají práci na ulici a dbají na naši bezpečnost. To určení do objemů umožňuje mnohem lépe, než konkrétní určení do tarifů ve všech třídách, kde potom platíme a přidáváme i těm, kteří už teď nadprůměrné příjmy v rámci policie mají,

dodal ministr vnitra.

Zároveň není vůbec jisté, jak by taková záruka růstu – a vymahatelnost samotné záruky – měla být vyřešena. Všichni si jistě pamatujeme veřejný slib Víta Rakušana o nárůstu příjmu o 10 % už od letošního října. Což se – nestalo.

Fakt by mě zajímalo, jak může vláda dát věrohodnou záruku růstu platů na 3 roky. Jinak než zákonem by to věrohodné nebylo a zákon by byl totální nesmysl. Poučení: Nedávej záruky, jejichž splnění není ve tvých silách.

komentuje netradiční návrh bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Sdílet