Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty v Pastvinách způsobil škodu 3 miliony korun, před příjezdem hasičů se evakuovalo sedm osob

K požáru do Pastvin vyjíždělo v sobotu 31. srpna krátce po půl jedenácté několik jednotek hasičů. Jednalo se o požár střechy chaty. Před příjezdem jednotek bylo samovolně evakuováno z objektu celkem 7 osob.

Při příjezdu první jednotky na místo události, byla již téměř celá střecha zasažena plameny. Z chaty vynesli hasiči živého psa. Okamžitě byly nasazeny útočné proudy k likvidaci požáru a zřízeno bylo čerpací stanoviště k doplňování hasební vody. Hasiči museli zasahovat v dýchací technice.

Vyšetřovatelé, kteří od 31. srpna zjišťovali příčinu vzniku požáru chalupy v Pastvinách, mají jasno. Vyšetřovatel požárů na místě vyloučil technickou závadu na elektroinstalaci a mechanismus úmyslného zapálení. Příčinou vzniku požáru je nedbalostní jednání při použití otevřeného ohně, který byl použit k hubení hmyzu.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu ve 23:27 a zcela zlikvidovat v neděli 1. září krátce po třetí hodině. Do ranních hodin na místě zůstali na dohlídku hasiči. Škoda byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun. Uchráněn byl majetek ve výši 2 miliony korun.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Žamberk a Ústí nad Orlicí společně s jednotkami SDH Žamberk, Mladkov, Líšnice, Klášterec nad Orlicí, Nekoř a Letohrad.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet