Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

On-line: Je po povodních. Hasiči nasadili čerpadla

Hasiči už od začátku povodňové situace vyjížděli ke skoro 20 tisícům událostí. Je to desetkrát víc než obvykle. V naprosté většině jde o technické pomoci. V tisících případech šlo o evakuace a záchrany. Nejvíc práce měli hasiči podle statistik v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Většinu výjezdů tvoří odstranění spadlých stromů ze silnic, železničních tratí a toků řek, dále pak čerpání vody a výstavba protipovodňových zábran. Důležitou roli hraje i monitorování vodních toků.

Hasiči ze Záchranného útvaru dodali materiál na stavbu protipovodňových opatření. Jen v pátek se jednalo o 180 000 pytlů a 320 metrů protipovodňových zábran.

Několik jednotek přesunují hasiči Královéhradeckého kraje na Broumovsko. Část obce Broumov je zasažena vodou z řeky Stěnavy, která se dostala mimo koryto. Hasiči posílají technické cisterny a evakuační vozidlo.

Na Zlínsko se valí voda z nebe i ze severu, hasiči čerpají vodu

Od půlnoci do osmé hodiny ranní hasiči přijali 396 událostí. Z toho nejvíce výjezdů měli hasiči na Vsetínsku, a to 138, dále na Zlínsku 109, na Kroměřížsku 82 a nejméně událostí zaznamenali na Uherskohradišťsku. Především se jednalo o odstraňování popadaných stromů z komunikací a čerpání vody z objektů.

Na Bruntálsku zachraňují lidi policejní a armádní vrtulníky

Většina obcí v okrese Bruntál je v tuto chvíli odříznuta. Tam ani zpátky se nedá pozemní cestou dostat.

Vrtulník letecké služby Policie ČR byl vyslán k záchraně osob do Karlovic na Bruntálsku. V oblasti operují i další dva stroje – jeden policejní, druhý armádní.

Na záchraně a evakuaci se podílí rovněž 4 skupiny WASAR týmu. Skupinu tvoří 4 příslušníci, kteří jsou školeni pro tento typ mimořádných událostí. Disponuje speciální plovoucí technikou, jako jsou např. vodní skútry a čluny.

WASAR je tým určený pro záchranu osob z vody, jeho členové procházejí speciálním výcvikem, tento tým je rovněž certifikován pro mezinárodní operace.

Aktuálně k situaci v Opavě dvě tyto skupiny působí v zahrádkářské oblasti Zátiší, kde na za pomoci plovoucí techniky kontrolují tuto oblast a v případě výskytu osob provádí jejich evakuaci.

Záchranný útvar HZS ČR vyčlenil pro záchranné a evakuační práce obojživelné plovoucí transportéry, jeden z nich jede do Bělé pod Pradědem.

Přečtěte siObojživelný transportér PTS-10 uveze po vodě deset tun, ve výbavě nechybí silný naviják

Před třetí hodinou ráno hasiči v ulici Strachujovská v Jimramově evakuovali tři osoby z vodou ohrožených domů.

Od deváté do desáté dopoledne zasahovali u dalších 50 událostí. Nejčastěji se opět jednalo o odstranění popadaných stromů. Nejčastěji zasahovali hasiči na Třebíčsku.

V Budějovicích lidi dovezli hasičům sendviče

V Českých Budějovicích poslali lidé hasičům občerstvení. Ti od půlnoci do 7:30 evidují přes 30 zásahů spojených odklízením následků přírodních živlů. Jednoznačně nejvíce narůstají vícečetné zásahy, kdy odklízí spadlé stromy. Takovýchto výjezdů je aktuálně 25. Kromě deště dělá potíže i silný vítr. Hasiči dál pokračují v pytlování a monitoringu vodních toků.

V Moravskoslezském kraji hasiči zachránili už 53 osob

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči přes 2100 událostí. Hasiči zachránili 53 osob. A na obyvatele apelují, aby byli součinní při evakuacích a dbali pokynů všech záchranných složek. Hasiči opravdu ví trochu lépe, jaké riziko hrozí – pozdní evakuace je nebezpečná.

Evakuaci i tady probíhá nejčastěji za pomocí člunů, které jsou ve standardní výbavě prvosledových hlídek, stejně jako suché obleky, záchranné vesty a přilby.

Hasiči balí čerpadlo v Antošovicích, už nemá smysl. Přichází evakuace

Hasiči museli zrušit čerpací stanoviště v Antošovicích, kde od včerejšího dne čerpali vodu za pomoci vysokokapacitních čerpadel, vzhledem k vývoji na řece Odře. V současné době zde začíná probíhat i evakuace obyvatel.

345 událostí v jednu chvíli. To teď žijí hasiči Olomouckého kraje

Olomoucký kraj má za sebou extrémně náročnou noc. Platí to pro obyvatele obcí na severu i pro stovky hasičů a policistů přímo v terénu.

Práci jim komplikují nebezpečné záchrana na člunech. Evakuují tisíce lidí. Operační středisko je přetížené. Právě v tuto chvíli řeší hasiči 345 událostí v kraji.

Kritická situace v Olomouckém kraji: hasiči zachránili 45 lidí včetně dětí

Hasiči zachránili 45 lidí včetně dětí, evakuovali 1900 osob. Využívají k tomu čluny i cisterny.

V kraji zasahují nyní na 180 místech, zachraňují a evakuují obyvatele nejvíce ohrožených míst kolem toku Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Během 24 hodin vyjíždělik tisícovce zásahů, to je násobně víc než v běžné době.

Situace jim komplikuje neochota místních z domovů odejít, případně to, že sice odejdou, ale zase se vrací. Znovu apelulují na obyvatele ohrožených lokalit, aby uposlechli výzev k evakuaci. Situace se může velmi rychle zhoršit a hasiči se pak na místa vracejí již za velice nebezpečných podmínek, kdy na mnohých místech nasazují vlastní životy.

V Praze hasiči zachránili muže z Vltavy

U Lužického semináře v Praze zachránili hasiči muže, který se topil ve Vltavě. Muž plaval ve Vltavě u Palackého mostu. Tam si ho všimla hlídka strážníků. Unášel ho proud.

V Opavě jezdí hasiči na člunech, zachraňují lidi, kteří se včera odmítli evakuovat

Hasiči do dnešního rána rovněž zachránili 53 osob. Hasiči znovu apelují na obyvatele, aby byli součinní při evakuacích a dbali pokynů všech záchranných složek.

Od čtvrteční 18. hodiny podvečerní do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Jednalo se především o ochranu objektů před zaplavením, odstraňování stromů nejen a individuální evakuace osob.

Rakušan: hasiči teď aktuálně pracují u 1 637 událostí

Hasiči aktuálně zasahují u 1 637 událostí. Za uplynulé tři dny je to po celé republice celkem téměř 6 tisíc zásahů. V běžném provozu hasiči vyjíždějí zhruba 450 krát za den. Jde především o čerpání vody a odstraňování popadaných stromů.

Hasiči zatím použili 800 tisíc pytlů s pískem a dál staví protipovodňové zátarasy.

Evakuovaných muselo být zatím 793 lidí a ten počet stoupá. Kritická je situace především na Jesenicku a pak v oblasti Opavy, Krnova, Šumperka, Bruntálu, Ostravy a Bohumína.

Po jednání ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Vlaky stojí na některých místech v Jeseníkách a Moravskoslezském kra­ji

Teď aktuálně je zastaven provoz na více než 30 úsecích. Někde vlivem pádů stromů nebo zaplavení kolejí, jinde preventivně s ohledem na extrémní počasí. Je to hlavně v oblasti Jeseníků a v Moravskoslez­ském kraji.

V současné chvíli zasahují JPO u více než 20 událostí, převažují pády stromů na komunikace a to převážně v podhorských oblastech. V několika případech došlo i k poškození elektrického vedení. U takových případů spolupracují s energetiky. .

Hasiči poslali do vzduchu dron, má speciální ochranu proti dešti

Dokumentační skupina Generálního ředitelství HZS ČR poskytuje od sobotního rána podporu štábu HZS Jihomoravského kra­je.

Ve spolupráci s domácí dronovou skupinou tak bezpečné vzdálenosti monitorují rozvodněné toky a vyhodnocují případné ohrožení území.

Využívají k tomu dron se speciální ochranou proti vodě (stupeň krytí IP 55).

Opava nařídila evakuaci. Řeka Opava podle předpovědi vystoupá výš než v roce 1997.

Voda smetla auto do rozbouřené řeky, po třech lidech se pátrá

V obci Lipová-lázně na Jesenicku spadlo auto do rozbouřené řeky Staříč. Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Zasahují tam hasiči. Po vozidle i osádce pátrají policisté.

Operátoři v Olomouckém kraji přijímají desítky hovorů za hodinu

Hasiči zachraňují a evakuují obyvatele nejvíce ohrožených obcí na Jesenicku. Řeky se vylévají ze svých břehů, zaplavují komunikace i rodinné domy. V současné chvíli přijímají operátoři tísňových linek desítky hovorů za hodinu. K 18:00 hasiči Olomouckého kraje řeší současně 200 událostí. Každá druhá je na Jesenicku.

Hasiči evakuovali 120 osob, zachránili 20 lidí včetně dětí a do bezpečí dostali také několik psů a koček.

Jsou aktivované dva krizové štáby ORP, a to v Jeseníku a v Šumperku. Jsou uzavřené některé úseky silnic a železničních tratí.

V terénu jsou skoro všichni

Kvůli extrémnímu počasí vyjelo do akce už 5 600 jednotek hasičů z 6 500. To je 85 procent.

Za sebou mají už 7 500 událostí. Víc než 1 600 jich stále řeší a nové stále přibývají. Největší zátěž čeká Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Sdílet