Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

On-line: Je po povodních. Hasiči nasadili čerpadla

Hasiči už od začátku povodňové situace vyjížděli ke skoro 20 tisícům událostí. Je to desetkrát víc než obvykle. V naprosté většině jde o technické pomoci. V tisících případech šlo o evakuace a záchrany. Nejvíc práce měli hasiči podle statistik v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Většinu výjezdů tvoří odstranění spadlých stromů ze silnic, železničních tratí a toků řek, dále pak čerpání vody a výstavba protipovodňových zábran. Důležitou roli hraje i monitorování vodních toků.

Hasiči ze Záchranného útvaru dodali materiál na stavbu protipovodňových opatření. Jen v pátek se jednalo o 180 000 pytlů a 320 metrů protipovodňových zábran.

Na Zlínsku přibývá výjezdů, jednotky jezdí od události k události

Krajské operační středisko hasičů od brzkých ranních hodin do půl šesté večerní přijalo na tísňových linkách 112 a 150 již přes 250 událostí. Zasahující profesionální a dobrovolní hasiči tak přejíždějí od jedné události k další bez vidiny konce.

Především se jedná o čištění vpustí a propustků, odstraňování popadaných stromů z komunikací, čerpání vody z objektů a silnic či monitoring vodních toků. Hasiči také neustále plní další pytle pískem a převážejí je do míst, kde jsou potřeba. Také již řešili několik akutních oprav poškozených střech nebo těch, které protékají.

V Jankovicích na Uherskohradišťsku byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, a to z důvodu zaplněného koryta kusy kmenů, které ucpaly průtok vody a hrozilo vylití vody z koryta řeky.

Nejvíce zásahů mají hasiči na Kroměřížsku, kde se jedná především o čerpání vody z objektů a cest, odstraňování popadaných stromů. Obdobně jsou na tom hasiči na Vsetínsku. O trochu méně výjezdů mají hasiči na Zlínsku. Zde ale například došlo i k uzavření části dálnice D55 u Napajedel, kde se vytvořila laguna vody či uzavření cesty u Tečovic.

HZS Zlínského kraje

K odstraňování překážek z koryta řeky Opavy vysílá Záchranný útvar HZS ČR pásové rypadlo a sklápěcí tatru. Uvolněním propustku a následným odstraněním nánosů naplavenin dokáže snížit riziko vylití vodního toku.

Hasiči v Ústeckém kraji od dnešní půlnoci řešili 506 výjezdů. Většinou se jednalo o spadlé stromy nebo uvolněné plechy na budovách, v obci Hrobce na Roudnicku jednotky evakuovaly 7 skautů z ostrova

V Praze neřeší až tak povodně, ale krádež!

Někdo vykradl pražským hasičům výjezdové vozidlo Kodiaq. Hasič, který byl na noční pohotovosti, přišel o zásahové oblečení a zásahovou obuv.

Hasiči odčerpali vodu ze střechy v Hrabůvce.

Ve Staré Bělé hasiči zachránili imobilní osobu. Voda začala ohrožovat dům.

V Praze klid

V Praze zatím hasiči zasahovali u několika desítek událostí spojených se silnějším větrem a deštěm.

Na Žižkově museli pomocí vozíků přemístit osobní vozidlo, aby mohli pokácet podmáčený a nebezpečně nakloněný strom.

Přítoky do Zbýšovského rybníka jsou stále plné. Obyvatelé Opatovic dostali doporučení se evakuovat. Na místě je autobus hasičů Středočeského kra­je.

V obci Římov na Třebíčsku staví protipovodňové hráze.

V Kroměříži pomohli hasiči stovce klientů domova pro seniory

V Kroměříži, v části Vážany, asistují hasiči u evakuace domova pro seniory. Sedm jednotek hasičů pomohlo 98 klientům. Ostatní seniory si převzali příbuzní k sobě domů.

Klienti byli převezeni evakuačními autobusy městské hromadné dopravy a přepravními sanitkami do třech zařízeních, neohrožených záplavami. Hasiči pro evakuované přivezli i náhradní lůžka. Evakuace proběhla bez vážných komplikací a všichni klienti jsou již v bezpečí mimo záplavovou oblast.

Zasahovaly jednotky z Uherského Brodu a dobrovolní hasiči obcí Zborovice, Bílany, Rataje, Karolín, Bělov a Kroměříž.

V Moravskoslezském kraji je v terénu 900 hasičů, to nejhorší má teprve přijít

Hasiči v nejhůř postiženém Moravskoslezském kraji zasahují u více než 500 událostí. Čerpají vodu, chrání domy před zaplavením, rozváží pytle s pískem, odstraňují stromy a evakuují lidi. Zatím nejde o hromadné evakuace.

Zatím za současné „dešťové období“ evakuovali 158 osob. Nasazených je v jednu chvíli až 200 hasičských jednotek. Tedy zhruba 900 hasičů.

Příkaz k evakuaci neuposlechly v Benešově nad Černou dvě ženy. Před vodou se „schovaly“ na půdu. Hasiči je nakonec museli zachraňovat na člunu.

Višňová na Frýdlantsku je odříznutá od okolí, hasiči dál staví hráze

Obec Višňová na Frýdlantsku je odříznutá od světa. Voda tam ale podle modelů už vystoupala na maximum a začala klesat. Hasiči ale stále v části obce Poustka staví protipovodňové zábrany. Jedná se o systém voda proti vodě, kdy je každá protipovodňová zabrána naplněna vodou a vytváří tak zábranu – hráz před povodňovou vodou. Celkem je k dispozici 120 metrů, vysoké jsou 70 centimetrů.

Začala evakuace Jeseníku, hasiči mají v pohotovosti lezce, čluny i vrtulníky

Hasiči evakuují část Jesenicka, konkrétně jde v tuto chvíli o dvě ulice v Jeseníku. Mělo by jít zatím řádově o zhruba dvě stovky lidí. Připravena jsou evakuační centra.

V oblasti je nasazená těžká technika, která dokáže odstranit těžké překážky, které by bránily odtoku vody.

V místě jsou nasazeny taky odřady profesionálních i dobrovolních hasičů. K dispozici mají čluny i hasiče-lezce. Připravené jsou i vrtulníky letecké služby i armády. Uvedl to ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kovařík.

V Rajhradicích na Brněnsku hasiči nasadili velkokapacitní čerpadlo k odčerpání vody z místního rybníka. Snaží se tak zabránit případným škodám na blízkých objektech.

V Bystřici nad Pernštejnem vyjížděli hasiči k záchraně topícího se muže, který šel do vody zachraňovat svého psa. V době příjezdu hasičů na místo byl muž na břehu. Hasiči zachránili psa.

Ve Střelských Hošticích v Jihočeském kraji proběhla evakuace školy v přírodě. Celkem šlo o 150 osob. Padesát z nich se samoevakuovalo (odjeli po vlastní ose), stovka byla odvezena autobusy do obce.

Hasiči Olomouckého kraje na Jesenicku navážejí materiál pro nouzové přežití do čtyř evakuačních středisek na Jesenicku: postele, přikrývky, vodu a stravu.

Z hotelu v Českých Budejovicích se samoevakuovalo 90 lidí

Z hotelu u Slepého ramene v Českých BUdějovicích se samoevakuovalo 90 osob. V Benešově nad Černou evakuovali hasiči z domu dvě osoby a psa.

Jihočeští hasiči si do statistik zapsali od půlnoci 230 zásahů. V 73 případech šlo o čerpání vody hlavně ze sklepů. Hasiči tam taky staví protipovodňové zábrany.

V Moravskoslezském kraji platí stav nebezpečí, hasiči jsou v terénu nepřetržitě

V pátek hasiči vyjeli k 2 869 událostem v souvislosti s hrozícími povodněmi či silným větrem. Dnes, v sobotu, bude číslo výrazně vyšší. K poledni to bylo už 1721 výjezdů. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan po jednání krizového štábu.

Nejvíc práce čekají hasiči v souvislosti s extrémní povodní na severu Olomouckého kraje a v kraji Moravskoslezském. Například Opavice v Krnově by měla podle predikcí vystoupat vysoko nad nejvyšší stupeň.

Sdílet