Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

On-line: Je po povodních. Hasiči nasadili čerpadla

Hasiči už od začátku povodňové situace vyjížděli ke skoro 20 tisícům událostí. Je to desetkrát víc než obvykle. V naprosté většině jde o technické pomoci. V tisících případech šlo o evakuace a záchrany. Nejvíc práce měli hasiči podle statistik v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Většinu výjezdů tvoří odstranění spadlých stromů ze silnic, železničních tratí a toků řek, dále pak čerpání vody a výstavba protipovodňových zábran. Důležitou roli hraje i monitorování vodních toků.

Hasiči ze Záchranného útvaru dodali materiál na stavbu protipovodňových opatření. Jen v pátek se jednalo o 180 000 pytlů a 320 metrů protipovodňových zábran.

V Antošovicích už je připravené čerpadlo na hrázi Odry, čeká se na vyšší průtok

Hasiči Moravskslezského kraje ustavili velkokapacitní čerpadlo na Antošovické hrázi. Předpokládá se, že průtok Odry vystoupá na 660 metrů krychlových za sekundu. Až se to stane, dvojice hasičů, která čerpadlo obsluhuje, hráz uzavře a začne čerpat vodu z potoka do koryta Odry.

Pátek třináctého: Během osmnácti hodin zasahovali hasiči v celé republice u 1736 zásahů

Za pátek 13. září evidují hasiči v celé České republice od půlnoci do 18 hodin celkem 1736 událostí, z toho 1398 technických pomocí.

Nejvíce zásahů hasiči evidují u odstranění spadlých stromů a větví z vozovek a koryt potoků, dále u rozvoz pytlů s pískem na žádost místních samospráv a samozřejmě u čerpání vody.

Společně s dobrovolnými hasiči pokračují profesionální hasiči ve stavbě protipovodňových bariér. Dále odstraňují některé lávky a mostky, které by mohly působit jako překážka rozvodněným tokům a způsobit tak jejich rozlití do okolí.

Hasiči zajišťují také evakuaci osob – prozatím největší zaznamenali hasiči HZS Jihomoravského kraje. Z chatové oblasti Biskoupky na Brněnsku evakuovali 120 studentů a 5 pedagogů. Za pomoci vodícího lana jim umožnili přechod přes jedinou přístupovou cestu po mostě, který částečně zatopila řeka Jihlava.

Roste i počet dopravních nehod, způsobených především vlivem deště a silného větru.

Sdílet