Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Borohrádku vdechli nový život další speciální technice, znovu lovili v Moravskoslezském kraji a nahradili Ifu Mercedesem

V září roku 2024 došlo u jednotky hasičů Města Borohrádek k obměně vozového parku, a to automobilového žebříku AZ-30 IFA W 50, který u jednotky sloužil od roku 1996 a byl vyroben v roce 1985. Nahradí ho o generaci novější vozidlo, které sloužilo u HZS Moravskoslezského kraje a v rámci obměny výškové techniky u HZS bylo nabídnuto k prodeji. Jedná se o automobilový žebřík na podvozku Mercedes Benz 1524 F s nástavbou Metz DLK 37 s dostupnou výškou 37 metrů.

Jednotka z Borohrádku disponuje výškovou technikou od roku 1996, využívaná je v katastru města Borohrádek a přilehlých obcí u požárů průmyslu, budov, komínů, u technických pomocí a je také využívána pro údržbu městských budov.

Přečtěte siHasiči z Borohrádku si sami zrekonstruovali CAS 32 Tatra 815, omlazený vůz nahradil vysloužilou "stoosmačtyřicítku"

Dojezdový čas nejbližší výškové techniky HZS je kolem 30 minut. Z důvodu zajištění požární bezpečnosti v našem městě a historickému pokračování složení naší techniky u JSDH byla potřebná obměna.

Stávající žebřík byl koncepčně zastaralý, a proto již delší dobu bylo uvažováno o jeho náhradě. Nákup vozidla ze zahraničí je z technického pohledu u takovéto typu techniky riziko, a mimo naše finanční možnosti.

Po důkladné prohlídce a zjištění technického stavu žebříku Metz jsme se zúčastnili výběrového řízení na prodej nepotřebného majetku. Dne 26. 6. 2024 byl automobilový žebřík převezen z MSK do našeho města.

Přečtěte siHasiči z Borohrádku si sami zrekonstruovali CAS 32 Tatra 815, omlazený vůz nahradil vysloužilou "stoosmačtyřicítku"

Zde jsme provedli opravu převodovky, opravu některých částí motoru, podvozku, brzd, nástavby, elektroinstalace a olakování poškozených dílů. Výměnou prošlo osvětlení vozidla a nástavby na technologii led a dolepení některých zvýrazňujících prvků.

Účelová nástavba prošla v roce 2018–2019 desetiletým servisem, při kterém byla provedena mimo jiné výměna hadic hydraulických rozvodů, přetěsnění hydraulických válců, výměna mechanických a indukčních senzorů, výměna lan žebříkové sady a seřízení celé nástavby.

Karosářské díly prošly v roce 2020 celkovou opravou, při které byly vyměněny veškeré díly pochozího pódia a úložných skříní, byla provedena celková oprava olakování vozidla včetně zvýrazňujících prvků v THT Polička.

Opravy byly provedeny svépomocí a 7. 9. 2024 byla provedena celková revize žebříku a proškolení obsluhy. Vozidlo bylo pořízeno z finančních prostředků čtyř členů JSDH a v roce 2025 bude dle dohody odprodáno za pořizovací cenu Městu Borohrádek.

Tímto bychom chtěli poděkovat firmě Autodoprava Jiří Stárek z Vysokého Chvojna, který zajistil na své náklady dopravu vozidla z MSK do Borohrádku a pověřeným osobám z HZS Moravskoslezského kraje za maximální vstřícnost a pomoc při realizaci našeho projektu.

Pro nás i naše město je to další krok k zajištění maximální pomoci a bezpečnosti při zdolávání mimořádných událostí.

Hasiči Borohrádek
Sdílet