Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Člun, vrtulník, rojnice. V Zábřeze hledali dvě holky v rozbouřené řece. Oznamovatel si to vymyslel a skončil na záchytce

Přes tři hodiny pátrali hasiči i policisté po dvou dívkách, které měly spadnout do rozvodněné Moravské Sázavy. Jenže se ukázalo, že muž, který případ nahlásil, si věc vymyslel. V době vrcholících povodní tak zaměstnal hasiče, policisti i vedení města zbytečně.

Kromě týmů na zemi včetně policejního psa byla do akce zapojená taky Letecká služba Policie ČR. Pomocí vrtulníku s termovizí nejprve propátrávala tok Moravské Sázavy až po soutok s řekou Moravou a později též samotnou řeku Moravu od soutoku až ke stavidlům na úrovni obce Lukavice. Hasiči na člunu propátrávali rozvodněný tok řeky a policisté oba břehy. Pátrání na kilometrech vody však bylo bezvýsledné.

Záchrannou akci komplikoval i sám oznamovatel, který byl pod vlivem alkoholu (dechovou zkouškou mu bylo naměřeno přes 2 promile) a své výpovědi měnil. Nakonec policistům řekl, že si ten den koupil v supermarketu nějaké pivo, které vypil. Poté dostal zřejmě záchvat, během kterého „se mu v hlavě odehrál tento příběh“. Došel proto na nedalekou čerpací stanici, kde si vypůjčil telefon a zavolal na tísňovou linku.

Přečtěte siKOBIT dodal do Zábřehu novou Scanii, na první pohled zaujme barevným provedením podvozkové části

Policisté na služebnu přivolali zdravotnickou záchrannou službu k posouzení jeho zdravotního stavu. Lékař pak po vyšetření rozhodl o jeho převozu do protialkoholní záchytné stanice.

Policisté už věc řeší jako šíření poplašné zprávy. Vzhledem k tomu, že muž si ohrožení vymyslel v době živelní pohromy, mohl by skončit ve vězení na dva až osm let.

Sdílet