Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S dlouhodobým čerpáním vody z těžko přístupných prostor pomůže speciální kontejner hasičů pražského dopravního podniku

Hasičský záchranný sbor Dopravního podniku hlavního města Prahy pořídil do svého vybavení speciální kontejner s prostředky pro dlouhodobé čerpání vody. Kontejner dodala firma WISS Czech.

Kontejner je včetně rámu dlouhý 6 000 mm, široký je 2 500 mm a vysoký 2 300 mm. Výška háku je 1 5700, maximální jmenovitá hmotnost i s výbavou je 11 000 kg.

Kontejner je vyroben z ocelových profilů s protikorozním nástřikem, konstrukce je dodatečně ztužená. Vnitřní konstrukce je z hliníkových profilů, podlaha je z voděodolných materiálů.

Vnitřní prostor kontejneru je přístupný zadními jednodílnými dveřmi, které se vyklápí nahoru. Po obou bocích je trojice hliníkových rolet. Úložné prostory přístupné 3. roletou jsou vzduchotěsně odděleny od ostatních úložných prostor kontejneru.

Technické prostředky jsou uloženy na manipulačních vozících, výsuvných a výklopných platech a řádně zajištěny proti pohybu. Veškeré prvky, které při vysunutí přesahují obrys kontejneru, jsou označeny retroreflexními polepy.

Vozíky jsou vybaveny kolečky o průměru 250 mm, jeden pár je otočný s možností aretace polohy, všechny jsou vybaveny brzdou.

Ve výbavě kontejneru najdeme především elektrická ponorná kalová čerpadla, kalová a plovoucí čerpadla a samozřejmě i výbavu pro vytvoření hadicového vedení. Nechybí prostředky pro osvětlení místa zásahu a jeho zabezpečení.

Zdrojem elektrické energie pro kontejner – především jeho osvětlení – je dvojice 12V akumulátorů, nechybí možnost připojení na externí 230V zdroj. Za tímto účelem je v kontejneru měnič napětí.

Kontejner lze používat na zemi i na nosiči, kromě běžného pracovního osvětlení je vybaven i světelným výstražným zařízením modročervené kombinace.

Rozmístění výbavy

V levé přední části najdeme mimo jiné protipovodňové zábrany NOAX Boxwall a kalová čerpadla Nautilus.

Vlevo uprostřed jsou umístěna motorová kalová čerpadla PH 2400 se sacími hadicemi, plovoucí sací koše a armatury.

Levá zadní schrána patří transportním vozíkům s kalovými čerpadly Chiemsee, hadicovými koši a prodlužovacími kabely.

Vpravo vepředu jsou rovněž protipovodňové zábrany, vedle nich je dvojice osvětlovacích balónů s příslušenstvím a ženijní nářadí.

Vpravo uprostřed najdeme plovoucí čerpadla PH Cyklon 2 a kalová čerpadla PH 1000.

Vpravo vzadu jsou opět vozíky s čerpadlem Chimsee a hadicové koše.

V zadním prostoru jsou transportní vozíky s dvojicí elektrocentrál, další dvě najdeme na levé straně na výsuvných platech. Nad nimi najdeme prostor pro kufry a svítilny.

Sdílet