Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Napřed pytlovali, pak zachraňovali, teď čerpají a uklízí. Dvě stovky hasičů z nezasažených částí Česka míří tam, kde je to potřeba

Doslova ze všech koutů republiky míří do zasažených oblastí severní Moravy hasičské odřady. Bezmála dvě stovky hasičů z ostatních krajů vezou humanitární pomoc, speciální techniku, velkoobjemová čerpadla a další vybavení a hlavě vzkaz naděje pro místní obyvatele.

V prvotní fázi po opadnutí vody je nejvíce potřeba čerpání vody ze zatopených prostor. Proto do Moravskoslezského kraje vyrazil odřad profesionálních i dobrovolných hasičů HZS Jihomoravského kraje, který nyní působí v Bruntále a pomocí velkokapacitních čerpadel dokáží přemístit až 8000 litrů vody za minutu.

Se stejným úkolem působí o něco dále v Bohumíně odřad HZS Královéhradeckého kraje, který vyjel ve středu.

Cisterny, nosiče kontejnerů, smykový nakladač, čtyřkolku, ale i pitnou vodu, potraviny, vysoušeče či ženijní nářadí dovezl odřad HZS Středočeského kraje do Olomouckého kraje, konkrétně do Mikulovic a Krnova.

V noci na čtvrtek vyjely na cestu také odřady HZS Praha a HZS Jihomoravského kraje a již nyní působí v oblasti Jeseníku.

Dva odřady HZS Karlovarského kraje působily již v minulých dnech v nejpostiženějších oblastech severní Moravy při záchranných pracích i pro potřeby dokumentace.

Sdílet