Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost Pavliš a Hartmann představuje nové proudnice PH Turbo D25 a C52, na „céčkovou“ lze nasadit nástavec na těžkou pěnu

Firma Pavliš a Hartmann je na českém, ale i zahraničním trhu známá jako přední výrobce a dodavatel hasičských hadic, proudnic, čerpadel a elektrocentrál.

Mezi novinky, se kterými přichází na podzim, lze určitě zařadit proudnice PH Turbo D25 a C52. Jedná se proudnice ovládané pomocí třmenové páky spojené s kulovým uzávěrem. Množství vody nastavuje regulační kroužek, otočná hlava z hliníkové slitiny je pogumovaná.

Vtokové hrdlo je otočné a je uloženo na ložisku, nechybí pistolová rukojeť.    Proudnice je určena ke stříkání vodou plným či sprchovým proudem, nebo pěnou. Používá se zejména k hašení prachových a lehce rozviřitelných látek (např. uhlí, mouka, apod.).

Otočnou hlavou lze plynule měnit tvar proudu z plného přes úzký až do clonového. Regulační kroužek má čtyři polohy pro nastavení množství protékající vody a jeden k proplachu proudnice.

Výstupní otvor je osazen vířičem proudu a závitem k upevnění pěnotvorného nástavce PH Turbo C52 – to pouze v případě typu C52.

Zvlášť výhodná je proudnice PH Turbo C52 při použití na zauhlovacích trasách v energetice, uhelných kotelnách, zemědělských objektech a při hašení lesních požárů.

Při hašení bytových požárů rozprášenou mlhou lze dosáhnout vysokého hasebního účinku při minimální spotřebě vody, čímž se minimalizují následné škody během zásahu. Výhodou pro hasiče je možnost kdykoliv uzavřít a otevřít proudnici při nastaveném proudu.

Nově jsou proudnice D25 dodávány do batohu určeného na lesní požáry.

Požární proudnice PH Turbo C52 certifikovaná dle ČSN EN 15 182–2
Proudnice: Typ 3
Hmotnost: 2,44 kg
Rozměry (D × V × Š): 285 × 260 × 110 mm
Max. pracovní tlak: 1,6 MPa

Požární proudnice PH Turbo D25 je certifikovaná dle ČSN EN 15 182–2
Proudnice: Typ 3
Hmotnost: 1,53 kg
Rozměry (D × V × Š): 240 × 245 × 100 mm
Max. pracovní tlak: 1,6 MPa

Sdílet