Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Konec náměstka Vavery. Podle obžaloby se podílel na manipulaci zakázky na trenažery leteckých nehod

Náměstek generálního ředitele hasičů František Vavera ke 30. září končí. Generálporučík Vladimír Vlček ho odvolal po té, co státní zástupce navrhl Vaveru a další čtyři lidi obžalovat kvůli tendru z doby, kdy působili na ministerstvu vnitra. Šlo o zakázku na simulátory zásahů u leteckých nehod za 38,75 milionu korun. Informaci přinesl server Novinky.cz.

V tuto chvíli nemám důvod řešit to, že bych ho vyhazoval od sboru, to určitě ne. Na druhou stranu jestliže došlo ke změně jeho procesního postavení, musel jsem se k tomu nějak postavit a tečka,

uvedl pro Novinky Vlček.

Stání zástupce podal obžalobu 18. září k Městskému soudu v Praze. Zakázka na simulaci zásahů u leteckých nehod zadaná v roce 2017 Hasičským záchranných sborem ČR měla podle něj hodnotu přes 38,75 milionu ko­run.

Policisté navrhli obžalovat 5 osob kvůli projektu k simulaci zásahů u leteckých nehod

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) navrhli v uplynulých dnech podat obžalobu na pět fyzických osob pro trestné činy „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ a „zneužití pravomoci úřední osoby“.

Trestní věc se týká veřejné zakázky poptávané Ministerstvem vnitra České republiky na projekt k simulaci zásahů u leteckých nehod, kdy jednáním obviněných měl být třem vysokým školám opatřen neoprávněný prospěch v celkové výši cca 38,6 milionu Kč.

Přečtěte siČT24: Policie obvinila druhého muže českých hasičů kvůli tendru na simulaci leteckých nehod

Trestní stíhání všech osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným osobám tresty odnětí svobody od 5 do 12 let.

Hlavním cílem projektu bylo vytvořit metodiku výcviku hasičů a návrh simulátoru pro zásah u leteckých nehod.

Prvním dílčím cílem bylo vytvořit návrh multifunkčního simulátoru pro simulaci leteckých nehod s potřebou hasicích a záchranných akcí.

Druhým dílčím cílem bylo vytvořit postupy výcviku/tréninku hasičů na identifikované scénáře letecké nehody.

Třetím dílčím cílem projektu bylo vytvořit softwarovou podporu výcviku/tréninku hasičů na simulátoru a to jak pro teoretickou výuku, tak jako plánovací a vyhodnocovací vizualizační software pro nácvik praktických zásahů.

Čtvrtým dílčím cílem projektu bylo vytvořit návrh směrnic upravujících požadovaný výcvik/trénink hasičů ve spojitosti s leteckými nehodami.

Pátým dílčím cílem projektu bylo vytvořit postup implementace změn do výcviku/tréninku hasičů týkajících se leteckých nehod, který bude moci být neustále využíván.

Šestým dílčím cílem projektu bylo vytvoření studijních materiálů pro ochranu kritické infrastruktury státu z pohledu HZS.

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze.

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
Sdílet