Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osmikolová Scania přijela do Spolany z dílen firmy WISS Czech, kombinovaný automobil veze tuny hasiv

Hasičský záchranný sbor podniku Spolana Neratovice obohatil svůj vozový park o nový kombinovaný hasicí automobil Scania z produkce firmy WISS Czech za 10 milionů korun.

Podvozek

Čtyřnápravový podvozek je poháněn třináctilitrovým šestiválcem o výkonu 368 kW skrze automatizovanou převodovku – hnaná je třetí náprava, zbylé tři jsou říditelné.

Ve dvoumístní kabině jsou mezi sedadly uchyceny dýchací přístroje, velitel má k dispozici tablet se softwarem pro řízení nástavby, v dosahu je rovněž joystick pro obsluhu lafet.

Na levé straně kabiny je zásuvka Rettbox-air, která se stará o doplňování tlakového vzduchu a ve spolupráci s inteligentním dobíjecím zařízením i o nabíjení a konzervaci akumulátorů.

Nástavba

Nástavba je vyrobena ze samozhášivého polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny, doplněna o stupačky pod některými schránami s vybavením.

Scania veze 4000 litrů vody a 4000 litrů pěnidla, práškové hasicí zařízení Gloria disponuje dvěma tlakovými nádobami na 3000, respektive 500 kilogramů prášku.

Prášek lze dodávat jak lafetovou proudnicí – tedy vrhačem prášku – na střeše vozu, tak dvěma průtokovými navijáky na obou bocích.

Dvoustupňové odstředivé čerpadlo dosahuje výkonu 3000 litrů za minutu.

Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světlomety na bocích a zadní části nástavby.

Sdílet