Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Američtí hasiči z Owensboro navštívili drážní hasiče v Přerově, zajímala je vyprošťovací technika

Dne 30. září 2024 měli drážní hasiči tu čest přivítat 15 hasičů z regionu Owensboro, Kentucky, USA. Tato návštěva navázala na její první cestu do Olomouce, která proběhla letos v dubnu.

Tehdy se američtí hasiči zúčastnili bohatého programu zaměřeného na požární bezpečnost a hasičskou praxi, který připravili hasiči Olomouckého kraje ve spolupráci s městem Olomouc. Jednou ze zastávek byla i jednotka Správy železnic v Přerově, jejíž technika a vybavení je natolik zaujaly, že se rozhodli přijet příští rok znovu.

Velkou roli v této spolupráci hraje Pavel Zbořil, rodák z Doloplaz u Olomouce, který se před několika lety přestěhoval do USA a nyní působí jako záchranář a hasič v Owensboro. Právě on stál za vznikem této mezinárodní spolupráce.

Američtí záchranáři, zastupující čtyři různé sbory od profesionálního až po dobrovolný, měli tentokrát možnost seznámit se s prací našich drážních hasičů. Nejvíce zaujaly unikátní postupy při vyprošťování těžkých souprav na železnici a dvoucestné vozidlo. Součástí programu byla i jízda ve vyprošťovacím tanku VT 72 a ukázka nakolejování dvoucestného vozidla.

Během návštěvy navázali američtí hasiči na svou dubnovou návštěvu a rozšířili své znalosti o specifika práce našich drážních hasičů. Celá delegace obdivovala vybavení, technologie i profesionalitu našich jednotek. Těšíme se na další spolupráci a budoucí návštěvu našich amerických kolegů!

autor: velitel JPO Přerov Ondrej Kovács
Sdílet