Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí hasiči mají nové čtyřkolky Polaris Ranger, rozšíří tak jejich nasazení na dalších stanice

Vozový park profesionálních hasičů Libereckého kraje je opět o něco bohatší. Nově do něj přibyly tři čtyřkolky s označením SxS (side by side, česky sezení vedle sebe), které budou sloužit na stanicích v Jablonci nad Nisou, Raspenavě a v České Lípě.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, tak už mají tato speciální terénní vozidla k dispozici na polovině svých stanic.

Přečtěte siProfesionální hasiči Libereckého kraje rozšířili svůj vozový park – o šestikolku a čtyřkolku Can Am

Prvními profesionálními hasiči v Libereckém kraji, kteří dostali do výjezdu čtyřkolku, byli koncem roku 2022 ti ze stanice Tanvald. Začátkem letošního roku speciální techniku získali také hasiči z jilemnické stanice.

Užitečná je především při zásazích v nepřístupném terénu, a to třeba i v zimě, protože ve výbavě má kromě hasicího zařízení i sněhové pásy a radlici. Čtyřkolky jsou pro hasiče spolehlivými pomocníky například i při přepravě věcí a materiálu při zásazích a v logistice obecně.

Čtyřkolky SxS Polaris Ranger XP 1000 amerického výrobce mají benzínový motor o výkonu 61,4 kW, na místo zásahu se můžou hasiči svézt maximální rychlostí až 60 km/h. Kabina pojme tři osoby, čtyřkolce samozřejmě nechybí ani světelné a zvukové výstražné zařízení.

Při přepravě čtyřkolek na delší vzdálenost pomůžou přepravní přívěsy s výškově stavitelnou ojí umožňující připojení podvalu za osobní automobil nebo za hasičskou cisternu.

HZS Libereckého kraje tři nové vozy získal díky rámcové dohodě MV-GŘ HZS ČR. Kupní cena jedné čtyřkolky včetně požárního příslušenství je 977 243 Kč s DPH, výrobcem je firma EAGLET, s. r. o.

HZS Libereckého kraje
Sdílet