Sobota 26. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitel čety strašnického „Béčka“ Radek Patočka po 33 letech a 8 měsících ukončil službu u pražských hasičů

V sobotu 28. září 2024 nastoupil ppor. Radek Patočka na svoji poslední službu u Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy na stanici č. 5 v pražských Strašnicích.

Radek, kterému nikdo neřekne jinak než „PAŤÁK“ nastoupil ke sboru 1. 2. 1991. Prvních pět let služby strávil na centrální stanici na Sokolské.

Další tři roky sloužil na hasičské stanici v Holešovicích a to do 7.4. 1999, kdy se stal velitelem družstva a přesunul se na hasičskou stanici č.2 Petřiny. Po roce a třech měsících byl převelen na hasičskou stanici č. 5 v pražských Strašnicích.

Zde se 1. 12. 2011 stal velitelem čety a v této funkci ve Strašnicích působil až do samého konce své profesní kariéry u Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.

PAŤÁK svoji nesmazatelnou stopu u pražského sboru zanechal také v USAR Teamu ČR. Právě v tomto týmu působil jako zástupce velitele týmu, styčný důstojník a IT specialista.

Během své kariéry absolvoval nespočet specializačních kurzů a cvičení. Za zmínku jistě stojí absolvování 6 mezinárodních kurzů EU a 16 mezinárodních cvičení.

Pětkrát byl součástí týmu při mezinárodních misích, a to povodně v Polsku, výbuch skladu v Bejrútu 2020, při migrační krizi na Slovensko-Ukrajinských hranicích, ničivé zemětřesení Turecko 2023 a lesní požáry Řecko 2023.

Na domácí půdě má za sebou stovky a tisíce výjezdů. Zasahoval u mnoha velkých ohňů, mezi které bezesporu patří požár podzemních garážích Poslanecké sněmovny v roce 2006, požár tržnice SAPA, požár Průmyslového paláce v roce 2008. Za zmínku jistě stojí i likvidace následků při povodních v roce 2002 v Praze.

Za dosahování skvělých výsledků v práci pro požární ochranu byl mnohokrát vyznamenán.

Díky své dlouholeté praxi v oboru je respektovanou osobností nejen mezi svými kolegy. Paťáka mají hasiči rádi především pro jeho kamarádskou povahu, spolehlivost a především pracovitost. Je člověkem, který nezkazí žádnou srandu.

Díky svým zkušenostem a znalostem bylo jeho velení na nejvyšší úrovni. Při zásahu i na stanici dodává kolektivu klid a rozvahu. Jeho neskutečná zapálenost pro práci byla vždy obrovskou výhodou.

Je vynikajícím mentorem pro mladší kolegy. Ve dnech svého volna je aktivním členem jednotky sboru dobrovolných hasičů Stodůlky. Zaslouženého odpočinku si moc užívat nebude, jelikož od 1.10. 2024 nastoupil ke Zdravotnické záchranné službě hlavního města Prahy, a tak se stále bude starat o blaho Pražanů.

V civilním životě přejí všichni pražští hasiči svému kolegovi, parťákovi a kamarádovi hlavně zdravíčko, spoustu elánu, nových životních cílů a pevnou mušku.

Bylo nám ctí pod Tebou sloužit PAŤÁKU. DĚKUJEME – kolegové z „pětky“
Sdílet