Středa 16. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost Bergmann Maschinenbau představila hasičský speciál do dolů, je na baterky

Německý výrobce stavební a důlní techniky, společnost Bergmann Maschinenbau, představil prototyp svého hasicího speciálu Bergmann R803e.

Dvounápravový vůz byl speciálně navržen podle individuálních potřeb dolů v Morslebenu, vznikl v dílnách výrobce v Meppenu. Bezemisní technika nastavuje nové standardy pro použití v extrémních podmínkách.

Automobilů je schválen pro provoz na pozemních komunikacích. Jeho maximální rychlost je 25 kilometrů v hodině, nejvyšší technicky přípustná hmotnost je 6500 kg. Pro možnost nasazení v opravdu těžko přístupných místech má integrovaná zvedací oka pro manipulaci jeřábem.

Motory jsou chlazeny vodou, poháněna jsou všechna kola – všechna jsou rovněž hydraulicky říditelná. Poloměr otáčení je 2,1 metru.

Energii dodává šestice železo-fosfátových akumulátorových modulů o kapacitě 48 kWh s napětím 80 voltů.

Kabina je dvoumístná, obě sedadla jsou odpružena. Prostor za vozidlem sleduje zadní kamera.

Výzva při vývoji R803e spočívala především v požadavku na zachování kompaktních rozměrů – 5 metrů na délku, dva na šířku a dva na výšku.

I přesto veze vůz 2000 litrů vody v nádrži z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Čerpaci zařízení dosahuje výkonu 1000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, nechybí systém pro přiměšování pěnidla.

S novým důlním záchranným vozidlem R803e od společnosti Bergmann Maschinenbau se záchranáři v dole Morsleben mohou spolehnout na nejnovější technologie a ekologickou mobilitu – podle výrobce jde o technický milník pro podzemní záchranné operace.

Bergmann Maschinenbau
Sdílet