Středa 16. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu jeřábníka, lezci středočeských hasičů využili jeřáb v Říčanech

Ve čtvrtek 10. října 2024 proběhl pravidelný výcvik členů lezecké skupiny územního odboru Kolín dislokované na stanici Říčany, kterého se účastnil i externí pracovník firmy Backbone s. r. o.

Ten pro účely tohoto zaměstnání plnil roli figuranta. Praktické zaměstnání proběhlo na věžovém jeřábu s kabinou ve výšce cca 25 m v areálu staveniště nově budované základní školy ve městě Říčany.

Lezecká skupina byla pro činnosti rozdělena na dvě části. První skupina lezců provedla simulovanou záchranu zaměstnance z kabiny jeřábu, který byl imobilní a pro jeho zdravotní stav musel být snesen pomocí transportního prostředku. Transportován na zem byl za pomoci prostředku Petzl Rig a v nosítkách Skedco s využitím lanové techniky.

Druhá skupina lezců provedla simulaci záchrany z konce nosného ramene konstrukce jeřábu, kde se nacházel zraněný servisní pracovník, který měl pohmožděný kotník a rameno. Dotyčná osoba byla transportována pomocí záchranného trojúhelníku bezpečně na zem.

Obě skupiny si po skončení svých záchranných činností pozice na stanovištích vyměnily. Výcvik byl umožněn s přispěním firmy Gardenline s. r. o. (zhotovitel stavby), které bychom rádi poděkovali za vstřícnost a realizaci výcviku.

npor. Ing. Roman Hejzlar
HZS Středočeského kraje
Sdílet