Pátek 18. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pekárny v Berouně se stomilionovou škodou likvidovali hasiči ve třetím poplachovém stupni

Událost byla ohlášena na tísňovou linku 150 v neděli 13. října v 17.47 hodin. Operační důstojník k události v ulici Na Ostrově vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Ty byly na místě během několika minut a ihned zahájily průzkum a samotný hasební zásah.

Prvotní průzkum odhalil, že jde o požár střešní konstrukce pekárny, který se šíří vnitřkem i po plášti budovy. Z tohoto důvodu byl stupeň požárního poplachu zvýšen na druhý a na místo byly vyslány další jednotky. Z objektu muselo být evakuováno celkem 54 osob. Vzhledem k tomu, že zásah probíhal v silném kouři, byl na místo vyslán z kladenské stanice protiplynový automobil, který zajišťoval obnovu dýchací techniky zasahujících hasičů. Nasazena byla také Chemická laboratoř Kamenice, která monitorovala ovzduší. Koncentrace škodlivých látek naměřeny nebyly, přesto bylo obyvatelům v okolí doporučeno nevětrat.

Kvůli počátečnímu silnému větru, který zásah doprovázel, došlo k rozšíření požáru na celou střešní konstrukci pekárny, a tak byl stupeň požárního poplachu zvýšen na třetí. Místo události bylo rozděleno na dva sektory. Ve spolupráci s Policií České republiky a Městskou policií Beroun byly uzavřeny okolní ulice, aby byl usnadněn průjezd pro zásahová a další nezbytná vozidla. Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu, který pomáhal koordinovat nasazení sil a prostředků a předával informace operačnímu středisku. Jeho součástí byly i dokumentační skupiny ze stanice Mělník a z MV – GŘ HZS ČR, které se staraly o dokumentaci průběhu zásahu a monitoring situace pomocí dronů.

Na jednom z úseků probíhala ochrana okolních objektů, díky čemuž se tak podařilo uchránit přilehlou budovu, a to včetně administrativní části pekárny. Zásah byl dále veden i z několika kusů výškové techniky, které dopomohly například při rozebrání střechy dalšímu šíření požáru. Voda byla na místo dopravována kyvadlově cisternami z místní vodárny a pomocí plovoucích čerpadel z přilehlé řeky Berounky, která těsně protéká ze dvou stran kolem celého areálu pekárny.

Kolem dvaadvacáté hodiny na místě zasahovalo 110 hasičů z 20 jednotek požární ochrany, z toho bylo 5 profesionálních a 15 dobrovolných. Požár se podařilo dostat pod kontrolu a vyhlásit lokalizaci hodinu před půlnocí. Následně začala probíhat redukce sil a prostředků, některé jednotky se tak mohly vrátit na své základny. V průběhu zásahu se zranilo pět hasičů, šlo však převážně o lehčí poranění, která byla ošetřena na místě.

Předběžná škoda byla vyšetřovatelem HZS Středočeského kraje vyčíslena na 100 milionů korun; vznikla především na výrobní technologii a celé stavební konstrukci pekárny. Požárním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši 400 milionů korun. Příčina vzniku požáru je nadále předmětem vyšetřování, na kterém spolupracují i odborníci z Technického ústavu požární ochrany Praha a také kriminální policie.

O týlové zázemí jednotek se postarali dobrovolní hasiči obce Tlustice, kteří mají na Berounsku předurčenost pro ochranu obyvatelstva, a Český červený kříž. Bylo tak zajištěno nejen místo pro odpočinek zasahujících hasičů, ale i prostor pro jejich občerstvení.

Zasahující jednotky:
HZS Středočeského kraje
Beroun. Kladno, Řevnice, Mělník, Příbram, Hořovice a Chemická laboratoř Kamenice

JSDHO Středočeského kraje
Králův Dvůr, Nový Jáchymov, Zdice, Chyňava, Hýskov, Loděnice, Počaply, Chrustenice, Rudná, Vysoký Újezd, Karlštejn, Liteň, Tetín, Svatý Jan pod Skalou, Tlustice

Krajské ředitelství HZS Středočeského kraje
Řídící důstojník, spojový vůz, tiskový mluvčí

Generální ředitelství HZS ČR
Dokumentační skupina, operační výjezd

Sdílet