Sobota 26. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na úpravě platových tarifů od ledna 2025 stále není shoda, poslední jednání směřuje k jednotnému navýšení tarifů nejméně o 1500 korun

Odborové organizace hasičů jednaly v pondělí 21. října 2024 s ministrem vnitra Vítem Rakušanem o navýšení tarifů příslušníků bezpečnostních sborů od 1. ledna roku 2025.

Vláda už dříve přislíbila zvýšení objemu peněz na platy o 5 %, neznámou zatím bylo jejich rozdělení do „tabulek“. To se po dnešním jednání přiblížilo k výsledku, odbory však stále jednají o konečné částce – požadují zvýšení o 6,9 %, srovnatelné s růstem platů vrcholných politiků a soudců.

Složení služebního příjmu

Služební příjem příslušníka tvoří podle zákona:

  • základní tarif,
  • příplatek za vedení,
  • příplatek za službu v zahraničí,
  • zvláštní příplatek,
  • příplatek za službu ve svátek,
  • osobní příplatek,
  • odměna,
  • služební příjem za službu přesčas
  • stabilizační příplatek.

Budeme-li se bavit o služebním příjmu řadového výjezdového hasiče po základním kurzu, je ve 3. platové třídě jeho základní tarif 27 900 korun a slouží 10 směn měsíčně, na každou připadá 16 hodin výkonu služby a 8 hodin pohotovosti na pracovišti. Příplatek za vedení nemá, stejně jako nemá příplatek za službu v zahraničí.

Zvláštní příplatky jsou u hasičů dva – rizikový ve výši 5600 korun a příplatek 500 korun za používání dýchacích přístrojů.

U nových příslušníků nebývá stanoven osobní příplatek ani stabilizační příplatek, běžně se nepočítá ani s odměnou.

Standardně je příjem výjezdového příslušníka složen z 34 000 korun na výše uvedených pevných částkách a přibližně 5760 korun tvoří částka za pohotovosti – tedy 8hodinové části každé směny, během kterých hasič jí nebo odpočívá. Ta se v rámci měsíce variabilně pohybuje vzhledem k naplánovanému fondu pracovní doby, počtu směn a podobně – náš výpočet je proto orientační a vychází ze zákonem stanoveného fondu pracovní doby v rozsahu 37,5 hodiny týdně.

Z čeho je vypočtena částka za pohotovost na vaší výplatní pásce? Sečte se tarif, riziko, dýchací přístroje, osobní příplatek. Z výsledku se zjistí 35 % – to je výše příplatku za pohotovost na pracovišti dle zákona a až na výjimky je během standardních směn taková. Následně stačí částku vydělit plánovaným fondem pracovní doby v daném měsíci.

Po jednání s panem ministrem jsme dospěli ke shodě, že správnější bude rozdělit stejnou částku všem příslušníkům bezpečnostních sborů. Při současném rozdělení rozpočtu, kdy je pět procent do objemu platů, by to znamenalo pro každého policistu nebo hasiče 1 500 korun.

S touto částkou nesouhlasíme, žádáme, aby byl rozpočet navýšen na částku 6,9 procenta, aby jednotná částka byla minimálně 2 200 korun,

řekl novinářům předseda odborové organizace Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

Sdílet