Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyřikrát vylezl na do výšky a vyhrožoval sebevraždou

Již počtvrté během 48 hodin zaměstnal hasiče, záchranáře a policisty na Hradecku čtyřiačtyřicetiletý muž, který opakovaně vylézá na stožáry osvětlení na nádražích a hrozí sebevraždou.

AKTUALIZACE: Dnes stejný sebevrah vylezl na stožár v Praze.

Včera 8. září před třetí hodinou odpoledne vylezl muž na sloup osvětlení na vlakovém nádraží v Chlumci nad Cidlinou. Na místo znovu vyjeli hasiči, záchranáři a policisté.

Operační středisko hasičů na místo vyslalo profesionální hasiče z Nového Bydžova, dobrovolné hasiče z Chlumce nad Cidlinou a hasiče HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové. Na žádost Policie ČR na místo vyjeli také hasiči z Hradce Králové s automobilovou plošinou Bronto.

Muž znovu vylezl do výšky zhruba 25 metrů. Policejní vyjednávačka se celé odpoledne snažila muže přesvědčit, aby slezl. Nakonec se podařilo muže zpacifikovat na horní plošině stožáru, ke kterému se hasič a policisté dostali pomocí automobilové plošiny. Policisté přeskočili z hasičské plošiny na stožár a muže zajistili. Celá akce trvala do sedmi hodin večer. (foto: stanice Nový Bydžov)

První případ se stal v pondělí 6. září po 19. hodině, kdy muž vylezl na římsu nádražní budovy v Hradci Králové. Na místě zasahovali profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové se čtyřmi zásahovými vozidly, včetně výškové techniky, záchranná služba, Policie ČR a policejní vyjednávač. Jeden z hasičů vylezl na římsu, druhý zůstal na nastavovacím žebříku a začali s mužem komunikovat. Další hasiči a policisté se drželi v ústraní na střeše budovy. Po nějaké době muž přelezl ze římsy na střechu budovy, kde jej hasiči povalili na zem a policisté spoutali. Pomocí automobilového žebříku byl muž přepraven ze střechy budovy a převezen do nemocnice.

Druhý den 7. září před půl desátou dopoledne vyjeli hasiči, záchranáři a policisté znovu na hlavní nádraží v Hradci Králové. Stejný muž tentokrát vylezl na dvacet metrů vysoký sloup osvětlení u železniční trati nedaleko Kuklenského podjezdu v Hradci Králové. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Hradce Králové, hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové, záchranná služba, Policie ČR, policejní vyjednávač a zásahová jednotka. Muže se podařilo „sundat“ po téměř dvou hodinách. Za doprovodu policistů byl muž převezen do nemocnice, odkud byl propouštěn.

Ještě téhož odpoledne, kolem půl čtvrté odpoledne, muž znovu vylezl na ten stejný stožár osvětlení na hradeckém nádraží. Na místo opět vyjeli hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové, záchranná služba, policisté, zásahová jednotka a policejní vyjednávačka. Vyjednávání trvalo několik hodin a muž nakonec kolem půl deváté večer sám slezl ze stožáru.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet