Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch v centru Karlových Varů způsobila elektřina

Dnešní událost se obešla bez zranění. Poškozený je chodník u budovy, jako příčinu výbuchu hasiči s policí a přivolanými techniky postupně vyloučili plyn i parovod. Nejpravděpodobnější příčinou je tak porucha na elektrickém vedení pod chodníkem.

Hasičům byla událost nahlášena krátce po třetí hodině odpoledne s tím, že v domě je cítit plyn. Oznamovatel následně upřesnil, že u domu došlo k výbuchu. Na místo vyjely tři jednotky hasičů z Karlových Varů, Staré Role a Tašovic se čtyřmi zásahovými vozidly.

Policie uzavřela okolí domu, ve kterém sídlí Národní institut pro další vzdělávání. Ještě před příjezdem hasičů dům opustilo dvanáct zaměstnanců, jednu osobu hasiči z domu evakuovali. Správce objektu zasahujícím složkám sdělil, že slyšel dvě menší exploze, následek jedné z nich byl vidět na chodníku těsně u budovy.

Chodník byl poškozen na ploše zhruba 1×1 metr. Hasiči uzavřeli přívod plynu k domu, technik plynárenských rozvodů kontroloval případný další únik. Postupně ale vyloučil, že by kdekoliv kolem domu došlo k nějakému úniku plynu. Prověřovala se tak i možnost, zda výbuch nezpůsobila porucha parovodu. Nejpravděpodobnější verzí ale je, že pod chodníkem došlo k poruše na silovém kabelu s napětím 10 000 voltů. Tuto poruchu nahlásil hasičům po svém příjezdu na místo technik RKW. Možnost požáru kabelů s elektřinou pod zemí uvedl i vyšetřovatel požárů.

Místo události si tak převzali energetici, kteří budou muset odkrýt část chodníku, aby se dostali k místu poruchy.

Informovali jsme již při vzniku události: 15:12 UNIK NEBEZPECNYCH LATEK, DO OVZDUSI, I.st. Karlovy Vary, Zapadni, 1050/15, Unik plynu pod domem. PCR vyrozumena, udajne podle volajicich doslo k vybuchu

prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kra­je

Sdílet