Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprostili dělníka z výkopu

Stavebního dělníka částečně zavaleného zeminou ve výkopu dnes, 13. 10. 2010 hasiči vyprostili ve Ždánicích na Hodonínsku.

Na dělníka, který pracoval ve výkopu pro základy stavby v hloubce zhruba dvou metrů, se začala sesouvat zemina ze sousedního svahu. Jílovitá zemina muži zasypala levou nohu. Kolegovi ihned začali pomáhat další pracovníci stavební firmy, kteří zavolali hasiče a do jejich příjezdu se dřevěnými podpěrami snažili bránit dalšímu pohybu zeminy ze sesouvajícího se svahu.

Hlášení o události hasiči převzali v 8.42 hodin. Protože výkop byl v blízkosti zdejší hasičské zbrojnice, na místo jako první dorazili dobrovolní hasiči ze Ždánic. Na pomoc dělníkovi vyrazila i profesionální jednotka ze stanice v Kyjově a z brněnského letiště odstartoval také policejní vrtulník s hasiči-lezci na palubě. Na místo vyjela také sanitka zdravotnické záchranné služby.

Protože terén byl nestabilní a hrozil další sesuv zeminy, vrtulník kvůli možným otřesům musel přistát několik set metrů od výkopu a při záchraně muže nebylo možné nasadit žádnou speciální techniku. Ve výkopu úzkém několik desítek centimetrů proto hasiči pracovali jen s ručním nářadím a střídali se při intenzívním odhrabávání zeminy. Zavalenou nohu se záchranářům podařilo zcela uvolnit a dělníka vyprostit z výkopu v 9.13 hodin. Zraněného hasiči předali zdravotníkům, kteří dělníka převezli do nemocnice. O zajištění nestabilního výkopu se postarají pracovníci stavební firmy.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet