Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pardubičtí hasiči také kontrolují odkaliště

Jak jsme informovali ve včerejším článku, vzhledem k nedávnému úniku toxických kalů z nádrže hliníkárny poblíž maďarské obce Kolontár byl vydán rozkaz generálního ředitele HZS ČR k provedení mimořádných tematických kontrol.

Při vytipování odkališť hasiči spolupracují s krajskými úřady. V rámci této spolupráce vznikl konkrétní seznam kontrolovaných lokalit.

V Pardubickém kraji se jedná o tato místa:

  • Synthesia – Semtín č. 7
  • Semtín – Lhotka
  • Chvaletice – elektrárna Chvaletice
  • Dříteč – elektrárna Opatovice
  • Polička – masokombinát

Hasiči Pardubického kraje z odboru prevence se dnes zaměřili na odkaliště v Semtíně. Během dopoledne byly zkontrolovány obě vytipovaná odkaliště v Semtíně. Jedno odkaliště o rozloze 32 ha a druhé 23 ha. Nacházejí se zde odpadní vody z chemických výrob a v druhém odkališti je popílek.

Cílem kontroly je vyhodnotit zajištění podmínek bezpečnosti odkaliště. Při každé kontrole jsou vlastníci a provozovatelé upozorněni za bezpečné provozování odkaliště.

Pardubičtí hasiči se při kontrole také zaměřují na dodržování technických podmínek a návodů, označování pracovišť a ostatních míst příslušnými bezpečnostními značkami, příkazy, zákazy a pokyny a dodržování dalších povinností stanovených předpisy o požární ochraně ke zjištění aktuálního stavu bezpečnosti odkališť a posouzení pravděpodobnosti výskytu mimořádné události obdobného charakteru jako v případě úniku toxických kalů z již zmiňované nádrže hliníkárny poblíž maďarské obce Kolontár.

Vyskytne-li se při kontrole pochybnost o celistvosti a stabilitě hráze odkaliště, bude tento poznatek bez odkladu oznámen vodoprávnímu úřadu. Při kontrolách hasiči také věnují pozornost zejména dokumentaci vztahující se k technickým podmínkám a návodům k technologiím. Vzhledem k tomu, že se likvidace případné havárie z velké části týká činnosti zasahujících hasičů zajímáme se také o volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, provádění školení a odborné přípravy zaměstnanců o požární ochraně.

Na některých odkalištích se mohou nacházet objekty se zvýšeným požárním nebezpečím, a tak hasiči detailně studují i obsah a vedení dokumentace požární ochrany a pravidelné kontroly prováděné prostřednictvím odborně způsobilé osoby na úseku požární ochrany. Výsledky kontrol budou z Pardubického kraje zaslány na generální ředitelství HZS České republiky do 20. října 2010. Po jejich zpracování bude možné případné výsledky kontrol zveřejnit.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Seriál: Mimořádné kontroly odkališť - říjen 2010