Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel svou nedbalostí způsobil požár

V úterý 19. října 2010 v 00:23 hodin byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje oznámen požár kuchyně v obývaném rodinném domě, v Kladně – Švermově, ul. Svojsíkova.

Na místo události byla vyslána zásahová jednotka stanice Kladno s dvěma cisternami a vyšetřovacím automobilem. Tuto jednotku následně posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Pchery s jednou cisternou, která prováděla zálohu na místě události.

Vzhledem k tomu, že městská část Kladno – Švermov je částečně uzavřená z důvodu rekonstrukce hloubkové kanalizace, byl dojezdový čas zhruba o 3 minuty delší než za normálních podmínek. Dále k tomu i přispěla bezohlednost bydlících občanů, kteří před svými domy parkují svá vozidla a nedodržují tím minimální průjezdové šířky komunikace pro plynulý průjezd jak požárních vozidel, tak i místy pro průjezd osobních vozidel.

Po příjezdu na místo události bylo utvořeno dopravní vedení s rozdělovačem a jeden útočný proud C 52 a prvotním průzkumem bylo zjištěno, že se majitel požárem zasažené nemovitosti již nachází mimo budovu a jednotce sdělil, že v domě pobývá sám. Vzhledem k faktu, že celý objekt byl silně zakouřený vyvinutými zplodinami hoření byl provedený vstup do objektu pomocí jednoho útočného proudu C 52 v dýchací technice.

Požár, který vznikl na jídelním stole v kuchyni, byl následně likvidovaný pomocí tohoto utvořeného proudu vody a bylo provedeno přetlakové odvětrání vnitřku domu. Při dotazování majitele domu bylo zjištěno, že právě na tomto stole nechal zapálené svíčky bez dozoru, které následně iniciovaly nahromaděné noviny a umístěné rádio s přenosnou televizí. Tento fakt byl i následně při ohledání požářiště potvrzen.

Na základě těchto zjištěných a potvrzených informací byla vyšetřovatelem požárů stanovena jediná verze vzniku požáru, a to ponechání zapálené svíčky bez dozoru. Výše škody způsobené požárem byla na místě události odhadnuta na 100.000,– Kč a uchráněné hodnoty činí okolo 800.000,– Kč.

nprap. Jakub Štross
Vyšetřovatel požárů Kladno

Sdílet