Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšetřování požáru na Pernštejně pokračuje

Na dvě pracovní verze se nyní soustřeďuje šetření příčiny vzniku dubnového požáru depozitáře hradu Pernštejn v okrese Brno-venkov.

První je technická závada na elektroinstalaci, druhou verzí je samovznícení nátěrových hmot použitých při rekonstrukci objektu. Součástí šetření jsou odborné expertízy specialistů z Odboru kriminalistické techniky a expertíz Policie ČR a z Technického ústavu požární ochrany. Vzhledem ke složitosti a závažnosti případu byla lhůta pro vyšetřování stanovena na 60 dnů. Na vyšetřování požáru se podílí 20 odborníků a expertů z různých oborů. Dosavadní poznatky šetření téměř s jistotou vylučují možnost úmyslného zapálení objektu.

Při likvidaci požáru, který byl na operační středisko HZS Jihomoravského kraje ohlášen 15. dubna v 5.51 hodin a rozšířil se na plochu cca 800 čtverečních metrů, na hradě Pernštejn zasahovalo 120 hasičů z 21 profesio­nálních i dobrovolných jednotek z Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Požár se jim podařilo lokalizovat v 8.44 hodin a uhasit v 17.31 hodin. Požářiště hasiči celou noc střežili a kontrolovali i v sobotu. Protože zbytky trámů začaly v sobotu po poledni znovu doutnat, likvidace požáru byla ukončena až 16. dubna ve 14.57 hodin. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena 100 miliony korun, stejnou částkou byla vyčíslena hodnota části hradu uchráněné zásahem hasičů.
Sdílet