Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zavinila pravděpodobně závada na redukčním ventilu tlakové láhve

Majetek v hodnotě dvou milionů korun lehl popelem při požáru bytu ve víceúčelovém domě v obci Svojek na Jilemnicku. Požár byl ohlášen v úterý 26. října 2010 krátce před 20. hodinou. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Jilemnice a Semily spolu s dobrovolnými jednotkami z Libštátu, Košťálova a Svojku s pěti cisternovými stříkačkami, automobilovou plošinou a automobilovou stříkačkou.

V době příjezdu hasičů se už požár rozšířil z bytu ve druhém nadzemním podlaží na polovinu střechy domu. Na místo byla povolána posilová jednotka dobrovolných hasičů z Lomnice nad Popelkou s další stříkačkou a rychlým zásahovým vozem. Hasiči na lokalizaci požáru nasadili čtyři vodní a jeden vysokotlaký vodní proud. Jedním proudem hasili střechu domu z automobilové plošiny. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 22.45 hodin. Poté rozebírali střešní konstrukce, dům odvětrávali a vyhledávali pomocí termokamery skrytá ohniska požáru.

Zásah komplikovaly nízké noční teploty, díky nimž mrzla hasební voda a na komunikaci se tvořilo náledí.

Požár se podařilo uhasit ještě před půlnocí. Na místě byly ponechány dobrovolné jednotky ze Svojku a Košťálova, které místo požáru hlídaly až do ranních hodin.

Uživatel bytu utrpěl při manipulaci s rozpálenou tlakovou láhví popáleniny a byl odvezen starostou obce k ošetření do nemocnice.

Požár zavinila pravděpodobně technická závada na redukčním ventilu desetikilové tlakové láhve od mobilních plynových kamen na propan-butan, kterými uživatel bytu topil.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje

Sdílet