Neděle 6. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár způsobil špatně instalovaný kouřovod

Požár rodinného domu v obci Slunečná na Českolipsku vznikl v pátek 29. října 2010 před půlnocí. Na místo byli vysláni profesionálové z České Lípy spolu s dobrovolnými hasiči z Nového Boru, Skalice a Slunečné.

Hasiči na místě zjistili, že došlo k požáru stropní konstrukce mezi 1. a 2. nadzemním podlažím od kouřovodu. Majitelé domu se snažili požár uhasit ještě před příjezdem hasičů vodou ze zahradní hadice. Hasiči na požár nasadili jeden ruční práškový hasicí přístroj a vysokotlaký vodní proud. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v půl jedné ráno.

Poté rozebírali a odstraňovali obložení ze sádrokartonu a dřevoštěpných desek a část stropních konstrukcí okolo komínu. Po rozebrání byla na místě nalezena další skrytá ohniska požáru, která se podařila zcela uhasit okolo druhé hodiny ranní. Na závěr hasiči místo požáru prohlédli termokamerou a místo předali majitelce domu, které byl nařízen dohled na místě požáru po dobu dalších dvanácti hodin, revize komínového tělesa a elektroinstalace.

Při požáru utrpěl majitel domu poranění ruky a byl odvezen synem k ošetření do nemocnice.

Příčinou vzniku požáru byla nevhodná instalace kouřovodu mezi kamny a komínem. Výše přímé škody se pohybuje okolo 150 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Michalíčková

Sdílet