Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Okrsek 49 je na DVD

Tak jsme se dočkali. 18. května vyšel na DVD a VHS film Okrsek 49. A dokonce v češtině.

Má smysl si ho koupit ? Tak nad tím jsem neuvažoval ani vteřinu a jakmile se objevil v mém oblíbeném e-shopu v předobjednávkách ihned jsem jej objednal. A stejně tak, když mi přišel mail že mám DVD připravené k odběru, hned jsem pro něj šel.

Film většina z vás zná, takže o ději nemá smysl psát. Překvapilo mně ale že i když v kinech běžel pouze titulkovaný tak na DVD je český dabing 5.1. A kupodivu vcelku dobrý. Nevím jestli studio či překladatel konzultoval obsah s odborníky, ale neobsahuje žádné zjevné chyby či nesmysly. Dokonce i název jednotky zde není okrsek (jak mnozí z vás vyčítali názvu) ale jednotka 33, či jednotka 49. Řekl bych že překlad v dabingu je lepší než byl v kinech překlad v titulcích.

A teď bonusy. Není jich nějak moc (edice je jen jedno DVD) ale stojí za shlédnutí. Na rozdíl od mnoha jiných DVD jsou i bonusy aspoň titulkované. Obsahují pět hlavních částí. Videoklip, vystřižené scény (bohužel žádná „akční“ ale všechny víceméně „povídací“), komentář tvůrců filmu, dokument „Hrdinové všedního dne“ a dokument z natáčení.

Poslední dva bonusy jsou nejrozsáhlejší. Dokument „Jak se točil Okrsek 49“ je rozdělen do tří částí. První je přímo z natáčení filmu, druhá je podstatně zajímavější a je z výcviku herců v hasičské akademii. Je celkem zajímavé vidět Johna Travoltu v cvičném trenažéru či Joaquina Phoenixe jak šplhá po hasičském žebříku do 6 patra. Sami herci v rozhovorech přiznávají že se jejich pohled na hasiče úplně změnil. Ve třetí části uvidíte jak se natáčela klíčová scéna exploze ve skladišti. Z bonusů jsem pochopil proč film vypadá tak reálně. Všechny požáry jsou skutečné, žádný nebyl vytvořen digitálními technologiemi. I největší exploze byla skutečná. A kompars tvořili příslušníci Hasičského sboru města Baltimore, kde se natáčelo.

Poslední dokument je o skutečných hasičích z Baltimore a jejich rodinách. Z něj pochopíte proč jsou v USA hasiči tak vysoko na společenském žebříčku.

Myslím že tento film by neměl chybět v žádné filmotéce hasičského fandy. Ať si kritici říkají co chtějí. No a na závěr cena. Není to tak hrozné DVD stojí 479 korun.

Objednat si ho můžete například na DVDexpres.cz
Sdílet