Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FIRECO 2005

7. ročník výstavy hasičské, záchranářské a zabezpečovací techniky.

Ve slovenském městě Trenčín se na jeho výstavišti konal ve dnech 25. – 27. 5. 2005 již 7. ročník výstavy hasičské, záchranářské a zabezpečovací techniky s názvem FIRECO. Náš redakční tým ve složení Václavové Porkát a Hakl + Martin Kavka, výstavu navštívil poslední den jejího konání, tedy v pátek 27. 5. 2005.

Po zaplacení 80,–Sk vstupného do areálu TMM, jsme jako první prošli halu doprovodné výstavy UNIPROTECH, kde bylo k vidění několik stánků výrobců ochranných pracovních pomůcek.

Dále jsme pokračovali na volnou plochu. Tam už člověk viděl to, co nás obyčejné hasiče na takovýchto akcích nejvíce zajímá, tedy požární vozidla. Jako první byl k vidění stánek polského výrobce – firmy Szczęśniak. Ta zde vystavovala malou casku na podvozku Mitshubishi, RZA na podvozku Ford Ranger, automobil na likvidaci ekologických havárií na podvozku MAN, který patří slovenskému HaZZ a v neposlední řadě nový parádní speciál na šestikolovém podvozku Scania, který je zařazen do výjezdu u podnikových hasičů mladoboleslavské Škodovky.

Dále byla na volné ploše k vidění nová vysokozdvižná plošina Bronto Skylift F 42 RL na podvozku Mercedes Actros od slovenského HaZZ. Hned za ní, u haly číslo 3, byla plocha pro doprovodný program výstavy. V době naší návštěvy na ní probíhala ukázka hašení automobilu za pomoci nových hasících přístrojů a také zde byla předveden způsob rozřezání automobilu pomocí speciální rozbrušovací pily, která má dva nejiskřící protiběžné kotouče a je na el. pohon. Toto vše předváděla jednotka místního OR HaZZ Trenčín.

Krom této ukázky zde svojí činnost a technické vybavení ještě předváděla Hlavná banská záchranná stanica, o.z. ze slovenského města Prievidza. Jednalo se o vyproštění osoby z pod automobilu za pomoci pneumatického vaku Vetter, dále vyhledání a vyproštění osoby ze závalu sutin za pomoci vyhledávacího psa. Na místě byl předveden i jejich nádherný zásahový automobil na podvozku Nissan Double-Cab.

Na druhé části volné plochy bylo opět několik požárních automobilů, nepřehlédnutelný pro své barevné provedení byl CAS 24 Mercedes od THT Polička, patřící opavským hasičům. Ten získal i Zlatou medaili FIRECO 2005. V jeho sousedství stál automobilový jeřáb Liebherr o nosnosti 35 tun, patřící opět slovenskému HaZZ. Vedle jeřábu měla svůj stánek česká firma KV z Roudnice nad Labem. Na volné ploše byl ještě stánek polské firmy Moto Truck Chmiel, kde byl vystaven zásahový automobil Gaz, ten jako kdyby z oka vypadl Fordu Transit. Inu Rusko…U tohoto stánku bylo k vidění dále několik hasičských obleků a přileb od polských výrobců.

Ve výstavních halách bylo k vidění mnoho stánků nezřídka českých firem, jako např Progres Servis Sibřina, AŽD Praha, DEVA F-M, Lutech atd. Tradičně perfektní stánek měla firma JaGa, která jak u nás, tak i na Slovensku zastupuje holandského výrobce vyprošťovacího nářadí, firmu Holmatro. Perfektní expozici hasičských přileb a modelů vozidel zde měla Dobrovol’ná požiarná ochrana SR. Svůj stánek zde měl i HaZZ SR. Kdybych měl zde vyjmenovat všechny firmy, tak bych nepsal článek, ale jen seznam, tudíž mě musí omluvit ti, které jsem nejmenoval.

Z celkového hlediska si myslím, že to nebyl špatný, leč malý veletrh. Z části to jde jistě na vrub tomu, že se již za týden koná německý Interschutz a mnoho vystavovatelů svojí účast směřuje právě tam.

Po odjezdu z výstaviště byla naší redakcí ještě provedena krátká návštěva u trenčínských hasičů. Z ní si prohlédněte v závěru galerie několik fotografií.
Sdílet