Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně vyhořela bývalá vojenská jídelna

K rozsáhlému požáru opuštěného objektu hasiči vyjížděli včera odpoledne do Žižkovy ulice u centra Brna.

Požár byl hasičům ohlášen ve 14.11 hodin a při příjezdu prvních jednotek hořelo téměř celé první patro dvoupodlažního objektu o půdorysu zhruba 25 krát 12 metrů, oheň se šířil také na střechu budovy. Velitel zásahu proto krajské operační a informační středisko HZS požádal o vyhlášení druhé stupně požárního poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic z Lidické, Bauerovy, Točné a Hrázní ulice, a dobrovolné jednotky z městských částí Husovice, Komín, Bohunice, Židenice a Soběšice.

Oheň se šířil nejen na střechu, ale také do sousedních částí členitého objektu bývalé armádní jídelny. Proti plamenům hasiči postupně nasadili na deset vodních proudů, vodu mísili také s pěnidlem. K hašení využili také výškovou techniku. Vodu v nádržích cisteren doplňovali pomocí kyvadlové dopravy od dvou hydrantů v okolí. Po zřícení části střechy a stropů prvního patra mohli hasit jen zvenčí budovy a částečně se střechy dvorního traktu. Účinný zásah komplikovala zborcená plechová krytina střechy, pod níž intenzívně prohořívaly dřevěné části střešní konstrukce a stropů. K urychlení přístupu do hořícího objektu museli v podvečer část střechy a stropů nechat pod kontrolou vyhořet. Požár se pomocí pěti vodních proudů podařilo dostat pod kontrolu ve 20.34 hodin, hašení opuštěné budovy s postupným rozebíráním žhnoucích zbytků konstrukcí bude zřejmě pokračovat až do pozdních nočního hodin.

Průzkum všech vchodů do objektu i vnitřních prostor budovy, vyhledávané bezdomovci, neprokázal přítomnost žádných osob. Původní armádní kuchyně s jídelnou oheň silně poškodil. Protože ale armáda objekt předala městu Brnu a budova je určená k demolici, škoda nebyla vyčíslena.

O události vás server POŽÁRY.cz informoval již včera v tomto článku.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet