Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bilancování na konci roku v Pardubickém kraji

Bilancovat mohou už teď i profesionální hasiči Pardubického kraje. Sice do konce roku 2010 zbývá ještě několik dní a statistika se může ještě i výrazně změnit, přesto již nyní nabízíme trochu čísel ze statistiky.

Hasiči Pardubického kraje v roce 2010 až do 19. prosince zasahovali u 5 412 událostí (Pardubice 1 524, Svitavy 1 266, Ústí nad Orlicí 1582, Chrudim 1 040).

Hasiči v kraji do 19. prosince likvidovali 586 požárů ( Pardubice 215, Svitavy 123, Ústí nad Orlicí 125, Chrudim 123). V roce 2010 zasahovali hasiči u 1 106 dopravních nehod ( Pardubice 258, Svitavy 289, Ústí nad Orlicí 328, Chrudim 231).

Mezi další výjezdy patří například vyproštění osob z výtahu, záchrana osob z výšky, měření koncentrace plynu, odchyt nebezpečného hmyzu atd. dvěma slovy – technická pomoc. V roce 2010 hasiči zasahovali u 3 295 technických zásahů (Pardubice 919, Svitavy 764, Ústí nad Orlicí 1 021, Chrudim 591).

Mezi největší požáry v roce 2010 do 19. prosince patří například požár, který vypukl 18. ledna před 17 hodinou v lanškrounském podniku na výrobu elektroniky. Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří v prvním patře a objekt je zakouřen. Škoda byla vyčíslena na 10 milionů korun a příčinou vzniku požáru byla technická závada na zářivkovém svítidle.

Dne 27. března v ranních hodinách likvidovalo osm hasičských jednotek požár rodinného domu v Holicích, místní části Koudelka. Novostavbu před kolaudací zasáhly plameny, které způsobily škodu, jež byla vyčíslena na 3,5 milionu korun. Při příjezdu hasičů byla již střecha v plamenech a následně se zřítila. Příčinou vzniku požáru bylo úmyslné založení.

Dne 22. dubna v odpoledních hodinách hořelo v rockovém klubu Žlutý pes v Pardubicích. Při příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že plameny zasáhly střechu i půdní prostory. Hasiči ihned začali s likvidací požáru. V době vzniku požáru byl objekt uzavřen. Uvnitř prováděly dvě osoby montování klimatizace. Škoda byla vyčíslena na 4 174 000 korun. Příčinou vzniku požáru byla neopatrnost při pájení a opalování propan butanovou soupravou.

V neděli 25. dubna byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár domu v obci Opatov na Svitavsku. Na místo ihned bylo vysláno několik hasičských jednotek. Hasiči se ihned po příjezdu rozdělili do dvou skupin – jedna skupina prováděla průzkum v hořícím domě a druhá skupinka hasičů zahájila hasební práce. Po několika minutách byly uvnitř domu nalezeny dvě osoby a krátce po jejich vynesení se zřítila střecha domu. Hasiči oživovali obě osoby, ale bohužel obě osoby zemřely. Příčinou tragického požáru bylo zanedbání bezpečnostních předpisů. Škoda, kterou požár způsobil, byla vyčíslena na 1,5 milionu korun.

Dne 10. října ve 14.54 hodin byli hasiči přivoláni do Prostřední Lipky u Králík, kde se muž snažil skončit se životem a to tak, že se s vozem Škoda Forman naplněným pneumatikami a propanbutanovými lahvemi rozjel z kopce, přitom narazil do zaparkovaného vozidla Peugeot. Po nárazu škodovka explodovala a hořet začal i Peugeot. Vozidlo Škoda Forman pokračovalo v jízdě a skončilo až nárazem do zdi penzionu. Žár byl tak obrovský, že plameny ihned přeskočily na střechu penzionu. Ve škodovce muž uhořel.

Na místě zasahovalo celkem 42 hasičů. Požár se velmi rychle šířil a zasáhl celý objekt. Škoda na objektu byla předběžně vyčíslena na 7 milionů korun, uchránit se podařilo majetek ve výši 2 miliony korun. Plameny dále poničily zaparkované vozidlo Mitsubishi na němž byla vyčíslena škoda ve výši 80 tisíc korun. Škoda na Peugeotu, který celý shořel, byla vyčíslena na přibližně 70 tisíc korun.

Dne 2. prosince dopoledne hořela domácí truhlářská dílna v obci Telecí na Svitavsku. S ohledem na velmi rychlý rozvoj požáru a hořlavé stavební konstrukce byl zničen celý objekt včetně strojů, nářadí, zaparkovaného automobilu, materiálu, výrobků, zahradního nářadí, jízdních kol a předmětů sloužících pro domácnost. Škoda byla vyčíslena na dva miliony korun. Příčina tohoto požáru je stále v šetření.

Na další čísla ze statistiky, do které se počítají i úniky nebezpečných látek, technické havárie či živelní pohromy, ale i plané výjezdy si musíme počkat až se za několik dní uzavře rok 2010.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet