Sobota 5. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár domu v Solopiskách

U rozsáhlého požáru rodinného domu v obci Solopisky (Středočeský kraj) zasahovaly dnes brzy ráno jednotky HZS Řevnice, HZS Praha HS8, SDH Černošice, SDH Choteč, SDH Koleč a SDH Solopisky.

Na místě události se pravděpodobně nacházela také lakýrnická dílna, která byla rovněž zasažena požárem. Předběžná škoda, vzniklá při požáru v obci Solopisky, dosahuje několika miliónů Kč.

Na místo také byla přivolána posádka záchranné služby Trans Hospital. Z místa požáru převezla záchranná služba Trans Hospital tři pacienty,malého chlapce,mladou dívku a ženu středního věku.

Po požáru se na zcela zničený dům sesula stráň za domem, a proto bude objevit příčinu požáru pod hlínou náročné.

Tisková zpráva HZS STČ

Požár rodinného domu a dílny v obci Solopisky (okres Praha – západ) byl ohlášen na tísňovou linku hasičů v 01:57 hod. 26. prosince 2010.

Na místo události byly Operačním střediskem hasičů okamžitě vyslány zásahové jednotky profesionálních hasičů ze stanice Řevnice s technikou CAS 32 T815, CAS 16 IVECO a HZS Praha stanice 8 Radotín. Společně s těmito prfesionálními jednotkami byl vyhlášen poplach jednotkám dobrovolným, a to místní jednotce Solopisky, která na místě události zasahovala s vozidlem CAS 16 Š706 RTHP a plovoucím čerpadlem, kterým byla po celou dobu požáru doplňována zasahující technika vodou z místního potoka. Dále na místě zasahovala jednotka SDH Černošice s technikou CAS k24 LIAZ a CAS 32 T815 a jednotka SDH Choteč s technikou CAS 24 Š706 RTHP.

První jednotka se na místo události dostavila po 19 minutách, přičemž cesta k zásahu byla komplikována sněhovými závějemi a nepřístupným terénem k hořícímu objektu, který byl tvořen souvislou vrstvou ledu. V době příjezdu této jednotky byl již požárem zasažený celý rodinný dům, včetně jeho přiléhajících staveb.

Celý zásah byl komplikován silným mrazem, který se pohyboval v teplotách nižších než – 10°C, proto voda dopravená na požářiště okamžitě zamrzala, čímž byl značně komplikován pohyb zasahujících hasičů na požářišti i v jeho okolí.

Zásah byl veden 4 proudy „C“, z nichž dva proudy byly z prvu nasazeny na ochranu okolních rodinných domů, které byly vlivem otevřeného plamene a sálavého tepla bezprostředně ohroženy požárem.

V 02:33 hod. byla provedena lokalizace požáru a část zasahujících jednotek byla odeslána zpět na svoji základnu. Celý zásah zkomplikovala dále situace, kdy se na část přiléhajících staveb zřítila zřejmě vlivem vysoké teploty na požářišti opěrná zeď, která zajišťovala zeminu přilehlého svahu proti jejímu sesunutí. Po poškození této opěrné zdi došlo k sesunu několika m3 zeminy do prostoru těchto staveb a hrozilo další sesunutí mnoha dalších m3 do těchto prostor a na rodinný dům.

Na místě požáru byla ponechána místní dobrovolná jednotka, která zajišťovala dohled nad požářištěm do odpoledních hodin a po celou tuto dobu dohašovala skrytá ohniska požáru.

Z místa zásahu byla převezena majitelka domu se svým synem a dcerou do FN Motol kvůli nadýchání zplodinami hoření na místě požáru.

Vzhledem k faktu, že došlo k sesuvu zeminy ze svahu do prostor, kde požár vznikl a hrozí další sesutí zeminy, nebude možné provést precizní ohledání ohniska požáru a stanovit přesnou příčinu vzniku požáru.

Foto: Trans Hospital, HZS STČ
Info :kpt. Bc. Tomáš Nocar
Vyšetřovatel požárů Kladno

Sdílet