Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od komínu krbu vyhořel celý dům, škoda je 2 miliony

Přízemní rodinný dům s obytným podkrovím dnes zcela zničil požár v Hlavní ulici ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku.¨

V domě začalo hořet zhruba hodinu po odchodu majitelů do zaměstnání. Oheň vypukl v mezistropním prostoru a šířil se do okolí. Na kouř vycházející z půdy domu lidé z obce upozornili hasiče v 9.09 hodin. Na místo vyjely čtyři jednotky – profesionální ze stanic v Kyjově a Hodoníně a dobrovolné jednotky ze Svatobořic-Mistřína a Kyjova. Další dobrovolná jednotka z Šardic zůstala v záloze a nezasahovala.

Do domu hasiči vnikli střešním oknem. Průzkum ukázal, že požár od komínu krbu se šíří do obytných prostor v přízemí i v podkroví a také na střechu. Hasiči v domě vypnuli přívod el. energie. Proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy, kterými hasili požár a před ohněm současně chránili sousední dům. Vodu v cisternách doplňovali z okolní hydrantové sítě. I když se požár podařilo v 9.33 hodin dostat pod kontrolu, oheň se přes intenzívní zásah poměrně rychle rozšířil na celý dům včetně střechy.

Hasičům zasahujícím v silně zakouřeném objektu v dýchacích přístrojích práci komplikovala členitost domu, jehož konstrukci museli při hašení řady lokálních ohnisek postupně rozebírat. Ohořelé části stropů, podhledů, krovů i zařízení domu hasiči vynášeli do přistaveného kontejneru. Likvidaci požáru hasiči ukončili v 15.19 hodin.

Starší, před dvěma lety rekonstruovaný dům o půdorysu zhruba deset krát osm metrů požár zcela zničil. Oheň způsobila nevhodná konstrukce komínu krbu. Škodu na stavební části i zařízení domu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na dva miliony korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet