Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od kouřovodu došlo k požáru chaty

Profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Hostinného vyjeli včera odpoledne k požáru rekreační chaty v obci Chotěvice.

Po příjezdu první jednotky na místo určení bylo zjištěno, že došlo k vznícení hořlavých látek v prostoru mezistěny chaty, která byla upravena ze dvou stavebních buněk. Požár se snažil ještě před příjezdem hasičů uhasit sám majitel chaty pomocí kbelíků s vodou, ale kvůli špatně přístupnému ohnisku v mezistěně se mu to nepodařilo.

Zasahující hasiči dostali požár pod kontrolu za půl hodiny od ohlášení a téměř další hodinu rozebírali mezistěny a dohašovali ohniska. Požár poškodil stěnu a částečně krov chaty.

Šetřením bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru byl neodborně provedený prostup kouřovodu od kamen na pevná paliva hořlavou stěnou chaty. Povrchová teplota a sálavé teplo kouřovodu způsobily vznícení stěny a dřevěných částí krovu objektu.

Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 10 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 70 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Trutnov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet