Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořelo ve druhém patře čtyřpatrového domu

Jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Tábor a jednotka SDH obce Planá nad Lužnicí vyjely do Průmyslové ulice v Plané nad Lužnicí, kde byl ohlášen kouř valící se z jednoho z bytů čtyřpatrového obytného domu.

Ilustrační foto

Na místo přijely osádky tří cisteren. Hasiči okamžitě započali s prohledáváním jak zasaženého bytu, tak i bytů okolních, zda se uvnitř nacházejí nějací lidé. Celkem bylo evakuováno 8 osob, z toho dvě byly předány zdravotníkům ZZS k ošetření k důvodu nadýchání zplodinami hoření. Ohnisko požáru bylo v obývacím pokoji bytu v druhém patře domu.

Zasahující jednotky požár lokalizovali v 13:14 hodin. Poté místo zásahu opustila dobrovolná jednotka, profesionálové zajistili likvidaci požáru, kterou velitel zásahu nahlásil na operační středisko v 14:26 hodin.

por. Mgr. Miroslav Doubek, Policie ČR:

Na likvidaci a šetření požáru, který propukl krátce po poledni včerejšího dne ve druhém patře domu v Průmyslové ulici v Plané nad Lužnicí, se v rámci složek IZS podílí i policie. Na místě zasahovali policisté místně příslušného Obvodního oddělení Sezimovo Ústí, kteří zajistili místo požáru, spolupracovali při evakuaci osob a zabezpečili ochranu majetku, který zůstal po násilném otevření dveří domu nezajištěný.

Na místo se následně dostavili příslušníci služby kriminální policie a vyšetřování, jejichž úkolem bude ve spolupráci s vyšetřovatelem HZS zjistit příčinu požáru a dovodit tak případnou trestně právní odpovědnost. Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na částku 1 000 000 korun, případ je v této chvíli šetřen jako trestný čin, respektive přečin, obecného ohrožení z nedbalosti.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet