Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Sychotíně hořela stodola

K požáru stodoly vyjely před šestou hodinou ráno jednotky HZS Kunštát, SDH Kunštát, SDH Lysice, HZS Boskovice, SDH Olešnice, SDH Černá Hora, SDH Letovice, SDH Bořitov a HZS Blansko do obce Kunštát – Sychotín.

Ilustrační foto

Jednalo se o požár přístřešku, který se částečně přenesl na rodinný dům. Událost se obešla bez zranění osob. Jednotky hasily pomocí 2 C proudů.

Požár byl lokalizován v 5:58 a zlikvidován v 7:44.

Tiskvá zpráva HZS JHM

Požár přístavku silně poškodil rodinný dům

Požár hospodářského přístavku a sousedního rodinného domu dnes ráno hasiči likvidovali v Kunštátu-Sychotíně na Blanensku.

Požár hasičům v 5.40 hodin ohlásila majitelka domu, která zpozorovala hustý kouř a žár z hospodářského přístavku. Protože se oheň chodbou rychle šířil na téměř celou obytnou část domu a kouř i šlehající plameny zpozorovali také sousedé, krajské operační a informační středisko vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Kunštátu, Boskovicích a Blansku a dobrovolné jednotky z Kunštátu, Lysic, Olešnice, Černé Hory, Letovic a Bořitova. Požár obytné části domu se ale hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 5.58 hodin a krátce na to také dohasit, většina jednotek proto postupně ukončila zásah a vrátila se na základny.

K hašení hořící hospodářské přístavby domu na místě zůstaly tři jednotky. Požár přístavku hasiči pomocí dvou vodních proudů po dohašení lokálních ohnisek hoření zlikvidovali v 7.44 hodin. Zakouřený dům odvětrali. O majitelku domu, která měla zdravotní problémy, se postarali přivolaní zdravotníci. Ze silně zakouřeného domu hasiči během zásahu zachránili a do bezpečí vynesli dva psy.

Požár se rozhořel od el. topidla v hospodářském přístavku. Jeho přesnou příčinu zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK ve spolupráci s policejními experty. Hospodářský přístavek o půdorysu zhruba devět krát tři metry požár téměř zničil, žár a zplodiny hoření i přes intenzívní zásah hasičů silně poškodil také větší část obytných místností. Rozšíření požáru na půdu domu se hasičům podařil zabránit. Celkovou škodu na starším přízemním domě, který procházel rekonstrukcí, vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 500 tisíc korun.

Sdílet