Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zápach z kamionu uzavřel parkoviště u dálnice

Tři jednotky hasičů zasahují u úniku nebezpečné látky ve Vyškově. Po průzkumu bylo zjištěno, že se jedná o pevnou látku a únik mimo vozidlo se nepotvrdil. Na místě zasahují jednotky HZS ze stanic Vyškov, Lidická a Pozořice.

Byl odebrán vzorek, který byl podroben analýze. Jedná se zřejmě o olej, kterým je látka impregnována. Na místo jedou příslušníci chemické labolatoře Tišnov.

Tisková zpráva HZS JHM

Několikahodinové uzavření parkoviště a čerpací stanice si dnes vyžádal únik nebezpečné látky z kamionu u Vyškova.

Řidič polského tahače Renault s návěsem, který na dálnici D1 zastavil u Vyškova na odstavném parkovišti u čerpací stanice ve směru na Prahu, zjistil, že z nákladního prostoru soupravy se šíří pronikavý zápach.

Protože v návěsu řidič z Polska do Rakouska vezl 8 velkoobjemových kontejnerů obsahujících nebezpečnou látku, uvědomil hasiče. Hlášení o události hasiči na tísňové lince přijali ve 13.17 hodin, na místo vyjely tři jednotky ze stanic ve Vyškově, Pozořicích a v Lidické ulici v Brně. Jednotka z Brna vyjela s kontejnerem s technikou a zařízením k likvidaci následků chemických havárií.

K posouzení situace a odběru vzorků velitel zásahu povolal také tým chemiků z laboratoře HZS JmK v Tišnově.

Hasiči čerpací stanici a parkoviště uzavřeli a vymezovací páskou vytyčili padesátimetrovou nebezpečnou zónu. Průzkum v protichemických oblecích a v dýchacích přístrojích potvrdil, že kamion skutečně převáží nebezpečnou látku, která je podle nákladního listu hořlavá a toxická.

U jednoho z osmi kontejnerů v návěsu zjistili drobný únik kapaliny z povoleného uzávěru plnícího víka. Podle další analýzy dokumentace k nákladu zjistili, že řidič do Rakouska zřejmě k likvidaci vezl použitý katalyzátor sloužící k hydro odsiřování. Látka se přepravuje v pevném skupenství v olejové lázni. Z povoleného uzávěru kontejneru na podlahu návěsu uniklo velmi malé množství, zhruba dva decilitry kontaminované­ho oleje.

Přivolaní chemici odebrali vzorky uniklé látky ke kontrole, zdali převážený náklad odpovídá dokumentaci. Při opakovaných kontrolách návěsu pak hasiči drobný úkap kontaminovaného oleje objevili také u uzávěrů dalších několika kontejnerů. Látka ale nevyvolávala žádné reakce, průměrná teplota nákladu se pohybovala od 5 do 7 stupňů Celsia.

Po konzultacích s českými odborníky a s polskou firmou, která kamion s nebezpečnou látkou do Rakouska vypravila, získali hasiči informaci, že uvolněné uzávěry stačí bez dalšího rizika dotáhnout. Před 17. hodinou hasiči v protichemických oblecích všech osm kontejnerů v návěsu zkontrolovali a uvolněné matice plnících uzávěrů dotáhli.

Protože z kontejnerů původně vykapaly přibližně jen asi dva decilitry oleje a žádný další únik nebezpečné látky nehrozil, hasiči po 17. hodině zrušili nebezpečnou zónu, uvolnili nájezd k čerpací stanici i odstavné parkoviště a ukončili zásah. Vzorky odebrané z návěsu budou podrobeny rozboru v laboratoři HZS JmK v Tišnově.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet